27 oktober, 2022

Facklig demonstration till stöd för kvinnors rättigheter i Iran

INTERNATIONELLT Det har gått 41 dagar sedan 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen i Iran. På torsdagen demonstrerade flera fackförbund i Stockholm till stöd för kvinnors rättigheter i Iran.

Protester har hållits på många håll efter Mahsa Jina Aminis död. Här protesterar studenter på Amirkabir-universitetet i Teheran. På torsdagen demonstrerade svenska fackförbund i Stockholm.

Foto: Creative Commons / Viktor Gårdsäter

Med iranska flaggor, kurdiska flaggor och bilder på Mahsa Jina Amini samlades flera hundra personer på Norrmalmstorg i Stockholm på torsdagskvällen då välfärdsfacken demonstrerade gemensamt till stöd för den feministiska revolutionen som pågår i Iran. På plats fanns Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Vision, Fackförbundet ST, Seko och Vårdförbundet. Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, var en av talarna.

”Det har nu gått över en månad sedan Jina Amini mördades på polisstationen efter att ha förts bort av den iranska moralpolisen. Hennes vandel, hennes sätt att leva, dög inte för den iranska sedlighetspolisen”, sade Heike Erkers och fortsatte:

”Det strider mot allt vi respekterar. Total avsaknad av respekt för människors liv.”

Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare vid Akademikerförbundet SSR. Foto: Viktor Gårdsäter

Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR, höll i förberedelserna av demonstrationen och hoppades på många deltagare.

Det är en manifestation i protest mot regimen och till stöd för dem som protesterar i Iran.

Protesterna utlöstes av Mahsa Jina Aminis död. Hon greps den 13 september av moralpolisen för att hennes slöja inte satt korrekt när hon var på besök i Teheran. Det är obligatoriskt för kvinnor att bära slöja i Iran sedan 1979.

I samband med gripandet ramlade hon ihop och fördes till sjukhus. Efter tre dagar i koma dog hon. Myndigheterna säger att det var på grund av en hjärtattack, men hennes familj är övertygad om att hon blev misshandlad.

Protesterna började i hennes hemstad i den kurdiska delen av Iran, nära gränsen till Irak och så sent som på onsdagen kom rapporter om skottlossning när stora folkmassor samlades vid hennes grav för ett sista farväl. Runt om i Iran har människor demonstrerat och kvinnor och flickor tagit av sig slöjan i protest mot regimens hårda lagar.

Enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights har minst 234 människor dödads i samband med protesterna. Amnesty International bekräftar att 23 barn har dödats, varav dem tre flickor som misshandlades till döds av säkerhetsstyrkorna, en elvaårig pojke som sköts i bakhuvudet med skarp ammunition och flera av dem skjutna i hjärtat eller huvudet.

Många fackförbund har ställt sig bakom protesterna. I Sverige har Saco, TCO och LO gemensamt skrivit brev till Irans ambassadör i Sverige med krav på att respektera kvinnors rättigheter och krav på att de ansvariga för Mahsa Jina Aminis död ställs till svars.

De globala facken, däribland PSI där Akademikerförbundet SSR ingår, har gemensamt fördömt den iranska regimens brutalitet i samband med protesterna.

Annika Clemens

Senaste nytt

Vi ses i Visby!

ALMEDALEN Akademikern håller i två panelsamtal där p...
8 juni, 2023

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023


Läs även

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023

Krönika: Techindustrin fortfarande ojämställd

KRÖNIKA Kvinnor inom tech-industrin är i minoritet...
4 maj, 2023