• 24 maj, 2020

    Experten svarar: Vad händer med mina privata mejl när jag slutar?

    Arvid har sparat foton, sms, inloggningar och andra privata saker på arbetsgivarens dator och telefon. Nu ska han sluta och undrar vad som händer med hans privata innehåll.

    Mikael Smeds

    Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR.

    SANDRA JOHNSON

    Detta har hänt
    Efter att ha jobbat i samma företag i nästan elva år har Arvid sagt upp sig. Under den tiden har han använt både sin arbetsdator och mobiltelefon även för privata ändamål. Arbetsdatorn har han använt hemma för att bland annat sortera och redigera semesterbilder och för att hålla kontakt per e-post med familj och vänner. Mobiltelefonen innehåller alla hans privata sms, familjebilder, men också Bank-ID och andra lösenord.
    Arvid ringer till SSR Direkt och förklarar att ”halva hans liv” finns i datorn och mobiltelefonen. Nu när han ska sluta, måste han radera alla privata e-postmeddelanden och sms? Får arbetsgivaren gå igenom hans inbox och sms-historik? Hur är det med privata lösenord och annat som är sparat i arbetsdatorn och telefonen?

    Detta gäller
    Akademikerförbundet SSR rekommenderar att skilja den privata sfären från den professionella. Det kan bli väldigt svårt att sortera, radera eller överföra mängder av gamla sms-meddelanden, privata bilder och dokument från en telefon eller dator till en annan.
    Utöver de praktiska problemen finns det också rättsliga aspekter den anställde behöver ta hänsyn till. Får Arvids arbetsgivare gå igenom hans arbetsdator och läsa privata dokument, e-postmeddelanden eller sms i hans arbetstelefon?
    Europakonventionen gäller som lag i Sverige. Enligt artikel 8 i konventionen har ”var och en rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens”. Europadomstolen har i praxis slagit fast att artikeln inte bara skyddar den enskildes rätt till privatliv i hemmet utan även på dennes kontor.
    I ett flertal domar har domstolen utvecklat principen om ”reasonable expectation of privacy”. Den anställde, menar Europadomstolen, ska rimligtvis kunna förvänta sig att även korrespondens från arbetsgivarens utrustning (telefon, e-post, med mera) skyddas av konventionen i förhållande till arbetsgivaren.
    Dock gäller principen bara om den anställde rimligtvis kunnat förvänta sig att inte bli övervakad eller att arbetsgivaren inte kommer att gå igenom sparade dokument i till exempel datorn. Den anställde kan inte sägas ha en förväntan om skyddat privatliv om arbetsgivaren informerar de anställda om att arbetsutrustning inte får användas för privata syften och att datorer och telefoner kommer att genomsökas. Detsamma gäller för sparade filer som inte uttryckligen flaggas som eller döps till ”privat”.
    En smula förenklat kan man sammanfatta diskussionen med att en arbetsgivare har rätt att söka igenom den anställdes arbetsdator och arbetstelefon under förutsättning att den anställde i förhand blivit informerad om att så kan komma att ske. Det finns emellertid begränsningar i denna rätt som avser bland annat hur långtgående övervakningen får vara, graden av integritetsintrång och ifall arbetsgivaren presenterat legitima skäl som rättfärdigar kontrollerna.
    Även arbetsgivare som infört tydliga riktlinjer om övervakning kan inte begränsa de anställdas rätt till privatliv helt och hållet. Den anställdes privata lösenord och inloggningar ska alltid respekteras.

    Så får du hjälp
    Om du behöver vägledning om vad som gäller i just din situation rekommenderar jag att du kontaktar SSR Direkt. Då får du tala med en erfaren ombudsman som utöver rättsliga delar även väger in praktiska frågor och dina önskemål.

    Så gick det
    Arvid har inte haft någon privat telefon, och var angelägen om att få behålla sin arbetstelefon. Samma sak gällde arbetsdatorn. I samtalet med SSR Direkt fick han rådet av en ombudsman att diskutera med sin chef om möjligheterna till att köpa telefonen (ej abonnemanget) och datorn.
    Det visade sig då att det fanns en företagspolicy om att all datorutrustning genomsöks efter avslutad anställning. Ombudsmannen förklarade då att anställda inte har någon rätt att behålla arbetsutrustning efter avslutad anställning och att arbetsgivaren, med stöd av sin policy, kan komma att genomsöka och radera privata filer.
    Arvid bestämde sig då för att ägna tid åt att hitta, sortera och överföra privata filer från sin arbetsdator till en annan lagringsenhet.

    Åsa Bolmstedt

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    ”Hot att ta sitt eget liv om man int...

    Handläggarna för ekonomiskt bistånd i Göteborgs stad...

    9 december, 2024

    NYHET

    Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan m...

    Arbetsmiljöverket har efter våldsdådet mot en social...

    5 december, 2024

    LEDARE

    Med olika bilder av verkligheten

    De växande ekonomiska klyftorna för med sig risker, ...

    3 december, 2024

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    Läs även

    AVTALSRÖRELSE

    Brännande lönefråga i årets avtalsrörelse

    Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för kommuner och...

    21 november, 2024

    HÅLLBARHET

    Nytt nätverk ska sätta klimatet på agendan

    Klimatet är en facklig fråga – men hur gör man för a...

    18 november, 2024
    AKTUELLT

    Misstänkt mordförsök på socialkontor

    En person har skadats i vad polisen rubricerar som mordförsök. Händ...

    29 oktober, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Över hälften av personalvetarna upplever j...

    Majoriteten personalvetare vittnar om hög arbetsbela...

    29 oktober, 2024