6 mars, 2023

Experten: Här är bästa tipsen när du ska förhandla lön

ARBETSMARKNAD Inflationen är skyhög och omvärlden skakig. Här är bästa tipsen för att ändå få så mycket pengar som möjligt i plånboken efter årets lönesamtal.

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR. Foto: Viktor Gårdsäter

Årets lönerörelse blir extra tuff för såväl arbetstagare och fackförbund som arbetsgivare. Med en allt för hög inflation kommer löneökningarna på de flesta håll inte att kunna hålla samma takt som prisökningarna i samhället. Ett frustrerande läge för löntagarna, som alltså får en reallönesänkning, men nödvändigt för att inte spä på inflationen ytterligare.

– Om vi skulle kompensera för inflationen skulle det förvärra ekonomin och påverka arbetsmarknaden otroligt negativt, där arbetsgivare skulle behöva säga upp personal, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Han påpekar att i princip hela arbetsmarknaden har fått reallöneökningar år efter år. Men i år, liksom förra året, går inte det. Det finns ett samförstånd mellan facken och arbetsgivarna om att alla nu behöver agera ansvarsfullt för att inte förvärra läget. Arbetsgivarna måste försöka att hålla löneökningarna nere.

– Men då gäller ju också att de inte samtidigt kan passa på att dela ut jättestora vinster till exempel, eller ge jättehöga ersättningar till de allra högsta cheferna, utan alla behöver bidra till att vi får en rimlig ekonomisk utveckling.

Som arbetstagare kan man alltså inte förvänta sig att få en löneökning som hänger med i inflationstakten.

– Åtminstone kan man inte använda det som argument, utan man får titta på var man ligger lönemässigt och vad ens kompetens borde vara värd, säger han.

Med det sagt är förhandlingsläget för akademiker ändå relativt gott. Arbetslösheten är i det närmaste obefintlig bland Akademikerförbundet SSR:s medlemmar, vars kompetenser är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Markus Furuberg tror att arbetsgivare som vill behålla sina medarbetare behöver göra vad de kan för att visa uppskattning. De måste premiera erfarenhet och erbjuda en genomtänkt löne- och karriärutveckling i organisationen.

– Jag tror absolut på att arbetsgivarna behöver vara lite offensiva och värna den kompetens de har, säger han.

Inför lönesamtalet bör du som arbetstagare själv titta på hur året har varit och återknyta till vad som sas på medarbetarsamtalet. Har du uppnått dina individuella mål och bidragit till verksamhetens mål? Slipa dina argument!

– Sedan är det alltid bra att ha koll på hur lönestatistiken ser ut hos konkurrerande arbetsgivare eller i regionen. Relatera det till din egen lön och se vad du kan göra för att förbättra den, säger Markus Furuberg.

Bästa tipsen när du ska förhandla lön

  • Akademikerförbundet SSR hjälper till med personlig vägledning och underlag inför medlemmars lönesamtal. Kontakta din fackliga företrädare inom organisationen eller Rådgivningen hos Akademikerförbundet SSR.
  • Ta reda på vad som gäller på din arbetsplats. Vad ska generera högre lön enligt lönekriterierna? Finns det en uttalad lönepolicy och vad säger kollektivavtalet?
  • Kolla hur din lön står sig i jämförelse med personer som har motsvarande jobb i andra organisationer. Som medlem i Akademikerförbundet SSR har du tillgång till Saco lönesök där du kan hitta information om akademikers löner på hela arbetsmarknaden.
  • Samla konkreta exempel på hur du bidragit till verksamheten under det gångna året. Har du fått mer kvalificerade arbetsuppgifter eller större ansvar? Har du utvecklats inom ditt specialområde?
  • Om du inte kan få så stor löneökning som du förväntat dig eller hoppats på kanske det finns utrymme för att diskutera andra förmåner, som högre pensionsavsättningar, kortare arbetstid eller fler semesterdagar? Be om en paus och kontakta fackförbundet för rådgivning om det behövs.
Karin Persson Reporter

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023

Tre miljarder sparas på arbetsmarknadsåtgärder

BUDGET Arbetslösheten väntas öka framöver. Trots ...
20 september, 2023

Regeringen vill spara miljarder på insatser för arbe...

BUDGET Stora neddragningar på arbetsmarknadsåtgär...
20 september, 2023

Miljardsatsning inför ny socialtjänstlag

BUDGET För att reformen ska vara möjlig vill rege...
15 september, 2023


Läs även

Så funkar det: Obekväm arbetstid

KOLLEKTIVAVTAL Jobbar du sena kvällar och helger kan du h...
10 augusti, 2023

Reallönerna fortsätter sjunka – men viss ljusning gå...

LÖN Preliminära siffror visar att reallönerna ...
1 augusti, 2023

Rapport: Fler män kan lockas till välfärdsyrkena gen...

ARBETSMARKNAD Män är underrepresenterade inom välfärdsyr...
18 juli, 2023

Upprörd stämning på Försäkringskassan efter varsel

VARSEL Hälften av alla provanställda varslas. Oro...
5 juli, 2023