2 oktober, 2018

”Ett nytt sätt att möta medlemmarna”

SSR Direkt och Chef Direkt har gett sig ut på vägarna för att möta medlemmarna där de själva befinner sig. Föreläsning, frukost och frågestund står på schemat.

ssrdirekt2

Maria Johansson (mitten) pratar med en medlem (till vänster). Till höger: Louisa Hegardt. Foto: Annika Larsson Sjöberg

Det är tidig morgon i Offentliganställdas förhandlingsråds, OFR:s, lokaler i centrala Stockholm. Ute gör sig hösten påmind. Regnet smattrar mot fönsterrutorna men några av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar har trotsat vädret och tagit sig till SSR Direkt on the roads möte. Det är en försöksverksamhet som pågår sedan i våras runt om i landet. Träffarna inleds med en kort föreläsning utifrån något aktuellt ämne. På plats finns en ombudsman och en chefsförhandlare som svarar på frågor både i grupp och individuellt.

– Det här är ett nytt sätt att möta medlemmarna. Förutom att de kan ställa frågor till oss så får de också träffa varandra och utbyta erfarenheter, säger Louisa Hegardt, ombudsman på Akademikerförbundet SSR. 

Den här morgonen är hon på plats tillsammans med Maria Johansson, chefsförhandlare. På dagordningen står ”Arbetsrätt light” och Louisa Hegardt drar igång mötet med en snabb dragning om Saltsjöbadsavtalet, kollektivavtalens uppkomst och hur de förhåller sig till arbetsrättslagstiftningen i dag. Fler och fler deltagare droppar in och när hon kommer till punkten om arbetsskador viftar en av de nytillkomna lyssnarna med armen. Jasine Aglén jobbar inom socialtjänsten och menar att synen på hot och våld borde förändras.

– Man är väldigt utsatt, särskilt vid hembesök. Men hot och våld ses nästan aldrig som arbetsskada utan den som utsatts blir sjukskriven och skickas hem. Sen blir det samtal med företagshälsovården. Fast om det klassas som arbetsskada får man också rätt till ersättning, säger hon. 

De andra nickar och Maria Johansson konstaterar att även den typen av händelser ska anmälas som arbetsskada. Fler börjar ställa frågor om allt från arbetsgivaransvar för bemanningsanställda till rätt till ledighet vid dödsfall i familjen. Vissa har specifika frågor som de vill diskutera enskilt efteråt.

Åhörarskaran är blandad. Flera är relativt nya i rollen som chef, eller som Emma Karlberg, inom HR. För en dryg månad sen började hon jobba som HR-partner på ett litet privat bolag inom tillverkningsindustrin som saknar kollektivavtal.

– Jag ska ta över HR-funktionen och då jag alltid jobbat med kollektivavtal tidigare behöver jag fräscha upp mina kunskaper om arbetsrättslagstiftningen. Så det här var en bra genomgång för mig, säger hon.

Försöksverksamheten med SSR Direkt kommer att pågå året ut. Därefter ska den utvärderas men både Louisa Hegardt och Maria Johansson upplever att responsen varit positiv. 

– På mindre orter har vi haft väldigt många besökare. I de större städerna är det mer som händer hela tiden så konkurrensen blir hårdare, säger Louisa Hegardt.

I bakgrunden avslutar Maria Johansson ett samtal med en av deltagarna. Hon bläddrar i en bok och hittar det hon letat efter.  

– Paragraf 31 står det i. Säg det till arbetsgivaren! ropar hon efter deltagaren som redan är på väg ut genom dörren.

– Jag älskar paragrafer, säger hon och ler.

Hon vänder sig till den sista deltagaren som dröjt sig kvar. En medlem som är på väg att hoppa på ett nytt chefsuppdrag och som vill ha råd inför löneförhandlingen. Men det samtalet får förbli privat.

Text: Annika Larsson Sjöberg.

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024

Allt från kongressen 2024

KONGRESS 2024 En ny styrelse valdes, kongressen enades o...
28 maj, 2024