• 7 november, 2018

    Ett år sedan #metoo startade – vad har hänt?

    För ett år sedan kom de första #metoo-uppropen. Kriminalvårdens upprop lämnades direkt till ledningen, nu är flera förändringar på gång.

    malin-isaksson

    Malin Isaksson. Foto: Sari Richert

    I oktober förra året drog #metoo-kampanjen igång. Vittnesmål från hela världen om sexuella övergrepp, maktmissbruk och trakasserier lyftes fram och i Sverige hakade bransch efter bransch på. Några upprop var fackförbundens #inteförhandlingsbart, Svenska kyrkans #vardeljussocialarbetarnas #orosanmälan och Kriminalvårdens #virivermurarna.

    #Virivermurarna undertecknades av 954 kvinnliga medarbetare inom Kriminalvården. I en Facebook-grupp beskrev de också trakasserier och särbehandling som de utsatts för på jobbet.

    Malin Isaksson, är tillförordnad hr-expert och en av initativtagarna till #virivermurarna.

    Vad fick ni för respons efter att ni lämnat in uppropet?

    – Det var bara positiva kommentarer som vi fick. Det var bra att vi lämnade uppropet direkt till ledningen eftersom det ledde till att vi snabbt fick en dialog med dem. Jag tror det underlättade för att det skulle börja hända saker i organisationen, säger hon.

    Nu har det gått ett år, vad har hänt?

    – Ett år är ganska kort tid för dessa frågor, det är ett stort förändringsarbete som måste till. Men hr-avdelningen har skrivit nya riktlinjer om kränkande särbehandling och håller på att revidera riktlinjen för likabehandling utifrån den nya lagstiftningen om aktiva åtgärder, säger Malin Isaksson och fortsätter:

    – Även enhetschefen för arbetsmiljö och arbetsgivarstöd har deltagit vid chefsdagar i olika regioner för att prata om de här frågorna. Vi som tog initiativ till uppropet har också varit med för att prata om uppropet och om myndighetens verktyg för att förändra samtalsklimatet och förhindra, stoppa och förebygga trakasserier. Vi har också berättat att det går att skicka medarbetare på samtalsledarutbildning för metodstödet ”åskådarens roll i ett jämställt samtalsklimat”, vilket är ett konkret verktyg för att stoppa jargong med kränkningar och trakasserier i grupper.

    Drygt ett halvår efter att Malin Isaksson och kollegorna Katarina Risberg och Mia Blomberg lämnade in uppropet hade de möte med myndighetens hr-direktör, säkerhetsdirektör, en enhetschef och en sektionschef från hr-avdelningen.

    – Då lyfte vi att vi efterlyser en uttalad långsiktig strategi för att förbättra arbetsmiljön i hela organisationen, så att inte arbetet blir personberoende. Värsta scenariot är ju att det här om ett år ska falla i glömska.

    Vad hoppas du på framöver?

    – Uppropet visade att det finns allvarliga problem där personal blir utsatt av annan personal för sexistiska kränkningar. Det är oacceptabelt och ingenting som någon ska behöva utstå på sin arbetsplats. Jag hoppas vi blir en av de mest välfungerande arbetsplatserna som finns framöver. Att frågan tas på allvar och att vi jobbar med den hårt, säger Malin Isaksson. 

    Text: Stina Loman.

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    SKOLSKJUTNINGEN

    ”I ett sånt här läge sluter vi upp och tar...

    Dagen efter den värsta skolskjutningen i Sveriges hi...

    5 februari, 2025

    LÖN

    Här får socialsekreterare särskilt lönelyf...

    2000 kronor mer i månaden. Efter problem med kompete...

    4 februari, 2025

    KRÖNIKA

    Skuggsamhället ska bekämpas utan att skada...

    Utvecklingen i Sverige med grov brottslighet är en s...

    4 februari, 2025

    VECKANS LÖNESTATISTIK

    Visste du att…

    En socionom måste jobba tills den fyller 65 år för a...

    3 februari, 2025

    Läs även

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansförsök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    NYHET

    Socialtjänsten i Mellerud misstänks för ar...

    Arbetsmiljöverket åtalsanmäler socialtjänsten i Mell...

    10 december, 2024