Arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen varje år genomföra en lönekartläggning som syftar till att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män.
I en lönekartläggning ingår bland annat att dela in de anställda i grupper för att analysera löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, har gjort en tillsyn av totalt tio myndigheter varav man hittade brister i lönekartläggningen hos tre av dessa; Försäkringskassan, Försvarets materielverk och Trafikverket.
Bristerna innebär bland annat att de tre myndigheterna har gjort felaktiga gruppindelningar och därför inte haft någon komplett kartläggning av de löneskillnader som ska analyseras. I vissa fall har myndigheterna konstaterat att det finns oförklarade löneskillnader mellan kvinnor och män, men inte tagit ställning till om dessa har något samband med kön.
– En arbetsgivare som konstaterar att det skulle kunna finnas ett samband med kön måste givetvis gå vidare i den analysen. Syftet med lönekartläggningen är ju just att upptäcka och därefter undanröja osakliga skillnader i lön mellan kvinnor och män, säger DO Lars Arrhenius, i ett pressmeddelande.
DO kommer under hösten att följa upp myndigheternas lönekartläggningsarbete och kontrollera att de rättar sig efter lagens krav.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.