28 september, 2023

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetares kompetens

DEBATT Sociologer och beteendevetare har kompetensen att erbjuda lösningar på flera av samhällets mest akuta problem, men underskattas ofta på svensk arbetsmarknad. ”Arbetsgivare, vi är trötta på att behöva förklara vad vi gör”, skriver Maryam Kargar, sociolog.

Maryam Kargar, sociolog, beteendevetare och skolkurator.

Foto: Mirko Grisendi, Pixabay / privat

Sociologer och beteendevetare är dolda hjältar i vår strävan efter ett bättre samhälle. Deras förmåga att förstå och hantera komplexa mänskliga interaktioner och samhällsproblem är en outnyttjad tillgång som vi måste börja värdesätta. Det är hög tid att vi ger dem den uppmärksamhet de förtjänar och skapar en framtid där deras kompetens utnyttjas till fullo.

I en tid där samhället står inför en rad utmaningar, från ökad arbetsmiljöstress till ökande ojämlikhet och eskalerande kriminalitet, är sociologer och beteendevetares insikter ovärderliga. Deras förmåga att granska de sociala dynamikerna som driver dessa problem är en kraft som kan omvandla våra samhällen. Det är dock beklagligt att deras talang ofta underskattas på den svenska arbetsmarknaden. Dessa kompetenta individer, som har ägnat år åt att studera och förstå samhället, hamnar ibland på fel plats eller, ännu värre, hindras från att använda sina färdigheter överhuvudtaget.

Det är dock beklagligt att deras talang ofta underskattas på den svenska arbetsmarknaden.

För unga sociologer och beteendevetare är det frustrerande att behöva kämpa för att få arbetsgivare att förstå vilka de är och förklara sin utbildning. Det är dags att agera och skapa nya yrkesmöjligheter som kan utnyttja deras kompetens. Genom att integrera sociologer och beteendevetares kunskap och insikter i olika sektorer kan vi skapa en mer inkluderande och innovativ framtid. De kan hjälpa till att utforma bättre arbetsplatser där medarbetare trivs och presterar sitt bästa, skolor där elever når sin fulla potential och samhällen där alla ges lika möjligheter att blomstra.

Arbetsgivare, det är dags att öppna era ögon och inse värdet av sociologer och beteendevetares kompetens. Sluta förväxla dem med andra yrken och börja se dem för vad de verkligen är – de som har förmågan att avslöja samhällets inre mekanismer och erbjuda lösningar på dess mest akuta problem. Vi är trötta på att behöva förklara vad vi gör. Det är dags att uppmärksamma och stödja vår strävan att upprätthålla en sund samhällsstruktur. Låt oss gemensamt dra nytta av deras kompetens och arbeta tillsammans för att skapa en bättre framtid för oss alla.

Fotnot: Jag är glad över arbetsgivare som valt att anställa mig. Jag gör det här för andra, samhället och min framtid.

Maryam Kargar, engagerad sociolog, beteendevetare och skolkurator

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Rädda Barnen: Fokus på straff på bekostnad av barns ...

DEBATT "Vi ser en politisk vilja att förskju...
12 februari, 2024