8 februari, 2023

”Dålig arbetsmiljö kostar pengar”

KRÖNIKA Undersökningar visar att inhyrda konsulter kostar miljardbelopp. Det vore samhällsekonomiskt lönsamt att ge socialsekreterarna bättre lön och bättre arbetsvillkor. Det skriver förbundsordförande Heike Erkers i en krönika.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Foto: Sandra Johnson

Vi ser en kompetenskris i landets socialtjänst. En dragkamp om socionomer mellan kommunerna där det enklaste sättet att få upp lönen och utvecklas i karriären är att byta jobb. Det är tydligt att dålig arbetsmiljö kostar pengar i form av sjukfrånvaro och personalomsättning.

Kommunernas socialtjänst har för dålig arbetsmiljö, för låga löner och allt för begränsade karriärmöjligheter. När vi frågar socialsekreterarna är sex av tio är missnöjda med både lönen och den höga arbetsbelastningen. Fyra av tio socialsekreterare uppger i våra medlemsundersökningar att möjligheterna till utveckling i jobbet är små.

Att använda konsulter för att klara av arbetstoppar, sjukdom och i glapp mellan anställningar är helt nödvändigt och rent av bra. Tittar vi på kommunerna ser vi däremot att det blir vanligare att konsulter utgör grundbemanningen.

Sveriges Radio visar i en undersökning att inhyrda konsulter kostar miljardbelopp, flera kommuner har högre kostnad för konsulter än för ordinarie bemanning. Det blir ohållbart för att kunna bygga en långsiktigt hållbar socialtjänst.

Lösningarna låter enkla, men kommer att kräva långsiktigt arbete. Det handlar om lön och arbetsvillkor. Alla kommuner i Sverige måste ta sig en funderare på hur de är som arbetsgivare. Vad kan de göra för att socialtjänsten ska bli mer attraktiv?

Kommunerna måste ge tid för det förebyggande arbetet! Annars blir omhändertagandena fler och den socialsekreterare som inte kan arbeta förebyggande och följa upp sitt arbete kommer inte vilja vara kvar över tid.

Det vore samhällsekonomiskt lönsamt att ge socialsekreterarna bättre lön och bättre arbetsvillkor. Vi kommer att påminna landets kommuner om detta.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

theresejohansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024