Vi ser en kompetenskris i landets socialtjänst. En dragkamp om socionomer mellan kommunerna där det enklaste sättet att få upp lönen och utvecklas i karriären är att byta jobb. Det är tydligt att dålig arbetsmiljö kostar pengar i form av sjukfrånvaro och personalomsättning.
Kommunernas socialtjänst har för dålig arbetsmiljö, för låga löner och allt för begränsade karriärmöjligheter. När vi frågar socialsekreterarna är sex av tio är missnöjda med både lönen och den höga arbetsbelastningen. Fyra av tio socialsekreterare uppger i våra medlemsundersökningar att möjligheterna till utveckling i jobbet är små.
Att använda konsulter för att klara av arbetstoppar, sjukdom och i glapp mellan anställningar är helt nödvändigt och rent av bra. Tittar vi på kommunerna ser vi däremot att det blir vanligare att konsulter utgör grundbemanningen.
Sveriges Radio visar i en undersökning att inhyrda konsulter kostar miljardbelopp, flera kommuner har högre kostnad för konsulter än för ordinarie bemanning. Det blir ohållbart för att kunna bygga en långsiktigt hållbar socialtjänst.
Lösningarna låter enkla, men kommer att kräva långsiktigt arbete. Det handlar om lön och arbetsvillkor. Alla kommuner i Sverige måste ta sig en funderare på hur de är som arbetsgivare. Vad kan de göra för att socialtjänsten ska bli mer attraktiv?
Kommunerna måste ge tid för det förebyggande arbetet! Annars blir omhändertagandena fler och den socialsekreterare som inte kan arbeta förebyggande och följa upp sitt arbete kommer inte vilja vara kvar över tid.
Det vore samhällsekonomiskt lönsamt att ge socialsekreterarna bättre lön och bättre arbetsvillkor. Vi kommer att påminna landets kommuner om detta.
Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.