11 december, 2023

Dags att ta strid för kollektivavtalen

KRÖNIKA När antifackliga vindar blåser måste vi stå enade i kampen för kollektivavtal och stå upp för den svenska modellen, skriver Heike Erkers.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Sandra Johnson

Vi ser en antifacklig våg som sveper över stora delar av världen. Där företag försöker försämra arbetsvillkoren och hitta egna lösningar som ger sämre trygghet för de anställda.

I USA har stora företag sedan länge gjort allt de kan för att hålla nere löner, trygghet och försvåra facklig organisering. Nu försöker bolag i teknikbranschen importera denna osunda företagskultur till Sverige och därför måste vi sätta emot.

Det är dags att ta strid för det svenskaste vi har, kollektivavtalet. Akademikerförbundet SSR har inte varit ute i strejk på 37 år, så det är inget vi gör utan anledning. Tack vare våra hot om sympatistrejk vann vi till slut kampen om kollektivavtal på Klarna tillsammans med bland andra Sveriges Ingenjörer och Unionen. Det visar på meningen med våra föreningar, meningen med fackförbund.

Vi ser med oro en växande okunskap kring hur svensk arbetsmarknad fungerar och vad kollektivavtal innebär. Klarnas vd sa i TV4 efter att avtal tecknats att ”Jag kunde ingenting om kollektivavtal för två tre veckor sedan, förrän det här strejkvarslet kom”. Klarna är inget småföretag, de har över 2000 anställda bara i Sverige.

I samband med strejkförberedelserna fick de anställda höra att den som har kollektivavtal inte får jobba hemma, att alla får samma lön och att villkoren skulle bli sämre. Inget kunde vara mer fel.

Kollektivavtal handlar inte minst om dina möjligheter till inflytande och påverkan på jobbet. Kollektivavtalet är ett golv för dina villkor som ger dig en bättre pension, en tydlig löneprocess med löneökningar, möjligheter att påverka och att du alltid är försäkrad på jobbet. Det går alltid att komma överens om bättre arbetsvillkor än kollektivavtalet men inte sämre. När kollektivavtal finns så har vi också lovat att inte gå i strejk.

Utan kollektivavtal kan arbetsgivaren från en dag till en annan försämra dina arbetsvillkor, utan förhandling. Vad är då alternativen om stora delar av arbetsmarknaden framöver skulle sakna kollektivavtal? För att svara på den frågan måste vi titta på andra länders arbetsmarknad.

I stora delar av Europa stiftar politiker lagar om lönenivåer och arbetsvillkor, helt utan anpassning efter varje bransch. Det vi i Sverige löser genom förhandlingar. Stora strejker är vanliga eftersom det saknas starka kollektivavtal där vi lovar att inte strejka så länge avtalen gäller. Mellan 2010 och 2021 hade Frankrike 207 strejkdagar per 1000 anställda, samma siffra för Sverige var två strejkdagar. Därför vinner både anställda och företag på den svenska modellen.

Att vi nådde framgång på Klarna visar att den svenska modellen levererar. Att vi är starka när vi står enade i konflikter. Därför stöttar vi också IF-Metall i deras kamp för kollektivavtal på Tesla, för det handlar om hur svensk arbetsmarknad ska fungera.

Rätten att organisera sig med sina kollegor, det är vad det handlar om. Vi vet att vi får bättre villkor när vi står enade.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Träffa oss i Almedalen!

ALMEDALEN Akademikern håller två panelsamtal i Almed...
5 juni, 2024

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024