Fler väljer facket…
I mars och april fick Akademikerförbundet SSR nästan dubbelt så många nya yrkesverksamma medlemmar som samma period förra året. Den 15 maj hade förbundet 73 367 medlemmar.
… och a-kassan
I mars och april fick Akademikernas a-kassa cirka 30 000 nya medlemmar. 740 000 akademiker är nu med i a-kassan, varav knappt 55 000 är medlemmar i Akademikerförbundet SSR.
Permitterade
I mitten av maj hade Tillväxtverket beviljat 53 000 företag med knappt 470 000 anställda korttidsarbete. Under samma period hade Akademikerförbundet SSR 53 ärenden om korttidsarbete, men hur många medlemmar som omfattas framgår inte. Många i privat sektor arbetar nämligen på arbetsplatser där andra fack inom Saco-P leder förhandlingarna.
Varslade
Mellan 1 mars och 10 maj varslades 71 037 personer, enligt Arbetsförmedlingen. Det går inte att utläsa av statistiken hur många av dem som är akademiker eller hur många medlemmar i Akademikerförbundet SSR som varslats.
Arbetslösa
I april fick knappt tusen medlemmar i Akademikerförbundet SSR ersättning från Akademikernas a-kassa och drygt 300 deltog i ett arbetsmarknadsprogram. Det motsvarar en arbetslöshet på 1,8 procent, en ökning från 1,3 procent samma månad året innan.
Den genomsnittliga arbetslösheten
bland akademiker i april var 1,4 procent. Och den totala arbetslösheten låg den 11 maj på 8,3 procent, enligt Arbetsförmedlingen.
I omställning
Anställda på arbetsplatser med kollektivavtal kan få stöd av en omställningsorganisation vid uppsägningar. I privat sektor ökar trycket på Trygghetsrådet, medan Trygghetsstiftelsen i statlig sektor och Omställningsfonden i kommuner och regioner inte märkt av att
fler behöver deras hjälp.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.