7 oktober, 2022

Bristande kunskap om diskriminering

LIKABEHANDLING För att öka kunskapen bland medlemmarna – och för att bredda representationen i förbundet håller Akademikerförbundet SSR en digital seminarieserie om diskriminering.

Akademikerförbundet SSR håller en digital seminarieserie om diskriminering i höst.

Foto: Getty

Vita privilegier och situationen för personer med neuropsykiatriska funktionshinder är några teman under höstens digitala seminarieserie. Den riktar sig till förbundets medlemmar och undersöker vad diskriminering är och hur den tar sig uttryck.

– Kunskapen om diskriminering är bristande hos många. Man vet att det är ett negativt särbehandlande, men egentligen inte så mycket mer. Vi kommer därför bland annat att prata om vilka diskrimeringsgrunder det finns, och vad man har för rättigheter, berättar Malin Fröjmark, en av personerna som ligger bakom serien, och som också kommer att leda den tillsammans med inbjudna experter.

Förutom att öka kunskapen om diskrimineringen vill förbundet dessutom lyfta fram vad man kan göra för att motverka den, både när den redan är ett faktum och i det förebyggande arbetet – vilket enligt Malin Fröjmark är det absolut viktigaste.

– Alla arbetsgivare är skyldiga att jobba med aktiva åtgärder för att förhindra att diskriminering sker på arbetsplatsen, och det arbetet ska dokumenteras. En sak man kan göra som medarbetare är därför att efterfråga den dokumentationen. I nästa steg kan man lyfta frågorna om likavillkor och diskriminering på en arbetsplatsträff.

Och vad är då fackets roll i allt detta? En viktig sådan, menar Malin Fröjmark. En del handlar om att utbilda de förtroendevalda, som med den här serien, för att de ska kunna informera medlemmarna och ställa krav på arbetsgivare.

För att alla medlemmar ska känna sig speglade vill förbundet öka representationen av minoritetsgrupper bland de förtroendevalda, berättar hon.

– Det är en kompetens i sig att ha olika utgångspunkter och att tillhöra till exempel minoritetsgrupper. Vi behöver en bred kompetens, och den uppnår vi inte om alla är stöpta i samma form och bara representerar vissa delar av befolkningen.

En minoritetsgrupp som Akademikerförbundet SSR fokuserar på särskilt i den här utbildningen är samerna. Det sista seminariet, som kommer att hållas den 25 november, har rubriken ”Facklig representation och diskriminering av Sveriges urfolk”, och kommer vid sidan av Malin Fröjmark att ledas av Margaretha Uttjek, universitetslektor i socialt arbete vid Umeå universitet.

– Vi vill visa att vi är medvetna om att vi kanske inte har den representation som vi skulle vilja ha när det gäller samer, och att det är någonting som vi vill förändra, säger Malin Fröjmark.

Tim Andersson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Strejken är avblåst

STREJKVARSEL Under fredagskvällen tecknade Klarna kolle...
3 november, 2023

Detta gäller om det blir strejk

STREJKVARSEL Hur går det till och vad gäller för medlem...
3 november, 2023

Historiskt om strejken bryter ut

STREJKVARSEL Inte sedan 1986 har Akademikerförbundet SS...
3 november, 2023

Oroade medlemmar på Klarna hör av sig till förbundet

STREJKVARSEL Sedan Akademikerförbundet SSR har varslat ...
3 november, 2023