7 oktober, 2022

Bristande kunskap om diskriminering

LIKABEHANDLING För att öka kunskapen bland medlemmarna – och för att bredda representationen i förbundet håller Akademikerförbundet SSR en digital seminarieserie om diskriminering.

Akademikerförbundet SSR håller en digital seminarieserie om diskriminering i höst.

Foto: Getty

Vita privilegier och situationen för personer med neuropsykiatriska funktionshinder är några teman under höstens digitala seminarieserie. Den riktar sig till förbundets medlemmar och undersöker vad diskriminering är och hur den tar sig uttryck.

– Kunskapen om diskriminering är bristande hos många. Man vet att det är ett negativt särbehandlande, men egentligen inte så mycket mer. Vi kommer därför bland annat att prata om vilka diskrimeringsgrunder det finns, och vad man har för rättigheter, berättar Malin Fröjmark, en av personerna som ligger bakom serien, och som också kommer att leda den tillsammans med inbjudna experter.

Förutom att öka kunskapen om diskrimineringen vill förbundet dessutom lyfta fram vad man kan göra för att motverka den, både när den redan är ett faktum och i det förebyggande arbetet – vilket enligt Malin Fröjmark är det absolut viktigaste.

– Alla arbetsgivare är skyldiga att jobba med aktiva åtgärder för att förhindra att diskriminering sker på arbetsplatsen, och det arbetet ska dokumenteras. En sak man kan göra som medarbetare är därför att efterfråga den dokumentationen. I nästa steg kan man lyfta frågorna om likavillkor och diskriminering på en arbetsplatsträff.

Och vad är då fackets roll i allt detta? En viktig sådan, menar Malin Fröjmark. En del handlar om att utbilda de förtroendevalda, som med den här serien, för att de ska kunna informera medlemmarna och ställa krav på arbetsgivare.

För att alla medlemmar ska känna sig speglade vill förbundet öka representationen av minoritetsgrupper bland de förtroendevalda, berättar hon.

– Det är en kompetens i sig att ha olika utgångspunkter och att tillhöra till exempel minoritetsgrupper. Vi behöver en bred kompetens, och den uppnår vi inte om alla är stöpta i samma form och bara representerar vissa delar av befolkningen.

En minoritetsgrupp som Akademikerförbundet SSR fokuserar på särskilt i den här utbildningen är samerna. Det sista seminariet, som kommer att hållas den 25 november, har rubriken ”Facklig representation och diskriminering av Sveriges urfolk”, och kommer vid sidan av Malin Fröjmark att ledas av Margaretha Uttjek, universitetslektor i socialt arbete vid Umeå universitet.

– Vi vill visa att vi är medvetna om att vi kanske inte har den representation som vi skulle vilja ha när det gäller samer, och att det är någonting som vi vill förändra, säger Malin Fröjmark.

Tim Andersson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024