21 oktober, 2016

Arbetsmiljöverket får skarp kritik

Arbetsmiljöverket gör för få inspektioner av arbetsplatser, något som kan kosta samhället stora belopp i längden. Det menar Riksrevisionen som nu riktar kritik mot myndighetens sätt att prioritera sina resurser.

11919803-hand-showing-dislike-sign

Foto: Mostphotos

Under senare år har Arbetsmiljöverket fått utökade resurser för tillsynen av arbetsplatser. Trots detta har antalet inspektioner minskat med en tredjedel sedan 2011. Faktum är att antalet inspektioner och arbetsplatsbesök inte varit så lågt sedan 1998. Det skriver Riksrevisionen, som har granskat de statliga arbetsmiljöinsatserna, i en ny rapport.

Tillsyn är Arbetsmiljöverkets mest resurskrävande verksamhet och något som är prioriterat av regeringen. Men Riksrevisionen menar att Arbetsmiljöverkets inspektörer för sällan använder myndighetens system för att välja arbetsplatser med brister i arbetsmiljön. Det riskerar att leda till att arbetsplatser som har stora problem med arbetsmiljön inte upptäcks och att människor som arbetar där därmed fortsätter att utsättas för en dålig miljö.

En orsak till att antalet inspektioner har minskat är att de allt oftare genomförs i projekt som är riktade mot specifika branscher eller särskilda arbetsmiljöproblem, något som kräver mer planering.

– För att utveckla tillsynen rekommenderar vi Arbetsmiljöverket att förenkla planeringen av tillsynsprojekten och förbättra hanteringen av de tips som kommer in till myndigheten, säger Yvonne Thorsen på Riksrevisionen.

Riksrevisionen betonar också att om arbetsmiljöpolitiken inte fungerar kan det kosta samhället stora summor för produktionsbortfall och sjukskrivningar. Anmälningar om arbetsskador och enkäter om arbetsmiljö används för att ta reda på hur arbetsmiljön utvecklas, men om statistiken inte är tillförlitlig är det svårt att veta vilka de stora arbetsmiljöproblemen verkligen är och hur många som är drabbade.

Erna Zelmin-Ekenhem som är generaldirektör på Arbetsmiljöverket menar att enbart antalet inspektioner inte är ett bra mått på hur verksamheten fungerar.

– Vi tittar inte bara på hur många inspektioner vi gör utan vill ha en balans mellan många och rätt inspektioner. Arbetslivet är mer komplicerat i dag. Vi måste bedöma var riskerna är störst och var våra insatser ger mest effekt, säger hon till tidningen Publikt.

Hon påpekar också att det är viktigt att titta på vad Arbetsmiljöverket har använt de ökade resurserna till.

– Vi har rekryterat ett hundratal nya medarbetare, som ska utbildas och handledas. Vi har också funderat på hur vi ska jobba effektivt framöver, säger hon.

Text: Karin Persson

Läs också:
Nu granskas Arbetsmiljöverkets inspektioner
En miljon mår dåligt av jobbet
Hot på jobbet påverkar privatlivet

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Facklig kritik mot Sis: ”Man får den vård man ...

SIS Akademikerförbundet SSR:s krav handlar om ...
19 december, 2023

Fler utrikes födda mobbade på jobbet

ARBETSMILJÖ Mobbning på jobbet drabbar i högre utsträc...
17 augusti, 2023

Rättslig prövning erbjuds om lag om anmälningsplikt ...

FÖRBUNDET Blir anmälningsplikt av papperslösa verkli...
29 mars, 2023

Forskaren: ”Fackförbunden avgörande för en rättvis k...

HÅLLBARHET För att mobilisera klimatarbetet bjuds led...
27 mars, 2023