Drygt hundra personer som har jobbat på olika chefspositioner inom arbetsförmedlingen har redan sagt upp sig sedan beskedet om storvarslet på totalt 4 500 anställda kom i slutet av januari. Kvar finns 46 chefer som är övertaliga. Tolv ska omplaceras och 34 kommer att få besked om uppsägning på grund av arbetsbrist. Arbetsförmedlingens anställda informerades på tisdagen.
Att många chefer redan har sökt andra jobb är inte konstigt med tanke på det läge som Arbetsförmedlingen befinner sig i, säger Helén Justegård, ordförande för Saco-S-föreningen på myndigheten. Det är hon som har uppdraget att förhandla ett av Sveriges största varsel någonsin.
– Omsättningen är ganska stor och folk ser om sitt hus. Det kan också vara bättre för många berörda att sluta och få ett nytt jobb på eget initiativ.
Läs mer: God chans för akademiker att hitta nytt jobb.
Men när många slutar kan det gå ut över verksamheten. Det finns kontor kontor med så få personer kvar att det påverkar arbetet, berättar hon.
– På vissa platser är det svårt att upprätthålla verksamhet med så få händer.
Planen är att stänga 130 kontor, men tidplanen kan se olika ut för olika kontor. Under tidig höst väntas beslut om vilka kontor som ska stänga och när. Detta kan i sin tur påverka vilka tjänster som blir kvar och eventuellt väntar fler omplaceringar.
Processen är ännu inte färdig och det råder en trött stämning på många kontor, säger Helén Justegård.
– Det är väldigt olika, men det finns en trötthet. Mycket energi går åt till det här. Det känns inte så muntert.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.