Ekonomi

Svensk a-kassa hamnar på plats 21 av EU:s 27 länder.
Foto: Pixabay. Svensk a-kassa hamnar på plats 21 av EU:s 27 länder.

Svensk a-kassa bland de sämre i Europa

Den svenska a-kassan är inget att skryta med internationellt. Den är sämst i Norden. Ja, till och med en av de sämre i EU. Det visar siffror från OECD, som TCO analyserat.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Jeanette Andersson/Pressbild, Klara Stefansson. Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, kan det här med deklaration.

Deklaration i pandemi – experten svarar på fem scenarier

Deklarationen för 2020 har landat – ett år då kontoret flyttade hem och bussarna tömdes på folk. Vilka avdrag har privatpersoner rätt att göra i coronatider? Skatteverkets rättsliga expert Yngve Gripple svarar på fem scenarier.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Christin Hume/Unsplash. Bland ekonomer skiljer det fyra miljoner kronor i livslön mellan män och kvinnor, enligt Saco.

Miljoner i livslön skiljer kvinnliga och manliga akademiker

Nästan 3,7 miljoner kronor. Så mycket lägre livslön har kvinnliga akademiker jämfört med manliga, enligt Saco:s nya rapport. Bland ekonomer är glappet större än så.
Jämställdhet
Akademikern
Foto: Mathieu Stern/Unsplash, Pressbild/Pensionsmyndigheten. Känn ingen stor pensionsoro om du blir arbetslös en tid, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Så påverkas pensionen av pandemin

Det orange kuvertet landar i pensionsspararnas brevlåda i februari och mars – mitt i pågående pandemi med allt från korttidspermitteringar till vab-maraton. Vad får det för effekt på pensionen? Akademikern ringde upp Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten för att få svar.
Pensionsfrågor
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler.

Fem saker att komma ihåg inför lönesamtalet

Nytt år och ett nytt tillfälle att höja lönen. Med rätt förberedelser kan du förbättra dina chanser.
Lön
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Magdalena Andersson meddelar att uppgifterna om vilka företag som har fått ekonomiskt stöd för att korttidspermittera personal ska offentliggöras.

Sekretessen hävs för coronastöd

Allmänheten ska få reda på vilka företag som har fått stöd för korttidspermitteringar under coronapandemin, meddelar finansminister Magdalena Andersson. Sekretessen ska tas bort, men det dröjer.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Heike Erkers, ordförande och Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.

Stödet till korttidsarbete "sticker i ögonen"

Det är orimligt att medborgarna inte kan ta del av vilka företag som får stöd vid korttidspermitteringar. Det säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, med anledning av att en miljard kronor kan ha betalats ut till företag i välfärdssektorn.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Rickard L Eriksson. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner.

SKR om stödet för korttidsarbete: ”Väldigt märkligt”

”Det blir väldigt konstigt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, om stödet till korttidsarbete. I går kunde Akademikern berätta att drygt en miljard kronor kan ha gått till privata välfärdsföretag.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Hur mycket pengar för stöd till korttidsarbete som har gått till privata välfärdsföretag behöver utvärderas, säger Magdalena Andersson.

En miljard i coronastöd kan ha gått till skattefinansierade välfärdsföretag

En miljard kronor har delats ut för korttidspermitteringar till privata företag som driver äldreomsorg, hemtjänst, gruppbostäder och andra sociala tjänster. Ett stöd som kommunal verksamhet inte har rätt till. ”Det behöver utvärderas”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Ekonomi
Akademikern
Finansminister Magdalena Andersson svarade på medlemmarnas frågor i direktsändning. Det handlade om allt från budget till medlemskap i facket.

Finansministern frågades ut av medlemmarna

Är du med i a-kassan? Varför pratas inte mer om förebyggande arbete? Vad hade du valt om budgeten skulle vara mer ”sossig”? Det var några i en lång rad frågor som Akademikerförbundet SSR:s medlemmar ställde till finansministern.
Ekonomi