Ekonomi

Akademikern
Foto: Annika Clemens. Magdalena Andersson meddelar att uppgifterna om vilka företag som har fått ekonomiskt stöd för att korttidspermittera personal ska offentliggöras.

Sekretessen hävs för coronastöd

Allmänheten ska få reda på vilka företag som har fått stöd för korttidspermitteringar under coronapandemin, meddelar finansminister Magdalena Andersson. Sekretessen ska tas bort, men det dröjer.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Heike Erkers, ordförande och Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.

Stödet till korttidsarbete "sticker i ögonen"

Det är orimligt att medborgarna inte kan ta del av vilka företag som får stöd vid korttidspermitteringar. Det säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, med anledning av att en miljard kronor kan ha betalats ut till företag i välfärdssektorn.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Rickard L Eriksson. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner.

SKR om stödet för korttidsarbete: ”Väldigt märkligt”

”Det blir väldigt konstigt”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, om stödet till korttidsarbete. I går kunde Akademikern berätta att drygt en miljard kronor kan ha gått till privata välfärdsföretag.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Hur mycket pengar för stöd till korttidsarbete som har gått till privata välfärdsföretag behöver utvärderas, säger Magdalena Andersson.

En miljard i coronastöd kan ha gått till skattefinansierade välfärdsföretag

En miljard kronor har delats ut för korttidspermitteringar till privata företag som driver äldreomsorg, hemtjänst, gruppbostäder och andra sociala tjänster. Ett stöd som kommunal verksamhet inte har rätt till. ”Det behöver utvärderas”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Ekonomi
Akademikern
Finansminister Magdalena Andersson svarade på medlemmarnas frågor i direktsändning. Det handlade om allt från budget till medlemskap i facket.

Finansministern frågades ut av medlemmarna

Är du med i a-kassan? Varför pratas inte mer om förebyggande arbete? Vad hade du valt om budgeten skulle vara mer ”sossig”? Det var några i en lång rad frågor som Akademikerförbundet SSR:s medlemmar ställde till finansministern.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Förbundsordförande Heike Erkers är kritisk till det begränsade tillskottet till kommunerna i regeringens budgetproposition.

Besvikelse över uteblivna kommunsatsningar

Ytterligare besparingar kommer att synas i flera kommuner, befarar Akademikerförbundet SSR. ”Upprörande”, säger förbundsordförande Heike Erkers om de uteblivna satsningarna på kommunerna i budgetpropositionen.
Ekonomi
Akademikern
Foto: rasmus Meisler.

Så funkar det: A-kassa

Har du förlorat jobbet utan att hitta ett nytt? Då kan a-kassan bli din livboj.
Akademikern
Akademikern
Foto: Stora bilden: Mostphotos.

Lista: Så berörs du av höstbudgeten

I dag släpps regeringens höstbudget. Här är sex punkter som berör Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.
Nyhet
Akademikern
Foto: Mostphotos. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har kommit överens med regeringen.

Förslag: Gör det billigare att vara med i facket

Nästa år ska fackavgiften bli avdragsgill och dessutom ska en karensdag tas bort. Det föreslår regeringen och Vänsterpartiet, rapporterar DN.
Akademikern
Akademikern
Är du kvinna och vill byta jobb? Då får du räkna med att få mindre klirr i kassan jämfört med dina manliga kollegor som går i samma tankar, enligt en färsk rapport.
Akademikern