Ekonomi

Akademikern
Foto: rasmus Meisler.

Så funkar det: A-kassa

Har du förlorat jobbet utan att hitta ett nytt? Då kan a-kassan bli din livboj.
Akademikern
Akademikern
Foto: Stora bilden: Mostphotos.

Lista: Så berörs du av höstbudgeten

I dag släpps regeringens höstbudget. Här är sex punkter som berör Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.
Nyhet
Akademikern
Foto: Mostphotos. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har kommit överens med regeringen.

Förslag: Gör det billigare att vara med i facket

Nästa år ska fackavgiften bli avdragsgill och dessutom ska en karensdag tas bort. Det föreslår regeringen och Vänsterpartiet, rapporterar DN.
Akademikern
Akademikern
Är du kvinna och vill byta jobb? Då får du räkna med att få mindre klirr i kassan jämfört med dina manliga kollegor som går i samma tankar, enligt en färsk rapport.
Akademikern
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Så maxar du pensionen

I dag på tjänstepensionens dag kan det vara värt att ägna den en extra tanke. Utan den blir det knapert på ålderns höst. Akademikern listar sju tips som ger mer i plånboken.
Trygghetssystem
Akademikern
Kommuner och landsting får ett tillskott på tio miljarder kronor och utgifterna för migration och etablering höjs med 31 miljarder kronor under 2016, enligt regeringens vårändringsbudget som presenterades idag.
Migration
Akademikern
På http://www.norden.org/jamstalldhet kan vem som helst hämta fakta om de nordiska ländernas jämställdhetsindikatorer.

Ny statistikdatabas över nordisk jämställdhet

Hur stort är lönegapet i Sverige jämfört med resten av Norden? Och hur ser det ut med föräldraledigheten? Nu kan du hitta statistik om allt ifrån betalt arbete, utbildning och makt till hushållsarbete och hälsa i en ny databas.
Jämställdhet
Akademikern
De senaste åren har andelen personer i Sverige som får långvarigt ekonomiskt bistånd blivit fler. Men nu har ökningen planat ut. De regionala skillnaderna är emellertid stora, visar Socialstyrelsens öppna jämförelser.
Trygghetssystem
Akademikern
Annika Strandhäll
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet. Riksdagens pensionsgrupps ordförande Annika Strandhäll (S) vill se ett beslut om höjd pensionsålder före nästa val.

Strandhäll: Höj pensionsåldern före nästa val

Regeringen vill se ett riksdagsbeslut om höjd pensionsålder före nästa val. Det säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till SvD Näringsliv.
Arbetsmarknad
Akademikern
Miljontals löner står på spel i årets avtalsrörelse, men när det gäller förutsättningarna för löneökningar står arbetsgivare och fackförbund långt från varandra. Konjunkturinstitutet förespråkar sänkta lägstalöner som en lösning på problemet i sin nya lönebildningsrapport.
Kollektivavtal