19 september, 2022

Akademikerförbundet SSR: ”Inflationen kan inte styra lönerna”

LÖN Inflationen sätter press på samtliga parter i avtalsrörelsen, men det ska inte per automatik hålla nere löneökningstakten. Det menar Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Mynt och sedlar som illustrerar inflationen och lönebildningen.

Inflationen ska inte vara ett mått på löneökningstakten. Men risken för reallönesänkningar är stor, tror Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Foto: Getty

markus_f

Markus Furuberg

Årets avtalsrörelse ser ut att bli en ovanligt turbulent sådan. Inflationen är hög och enligt Medlingsinstitutets senaste rapport har reallönerna, det vill säga lönernas köpkraft, minskat med hela 5,5 procent. Frågan är hur stora löneökningar som är att vänta i årets avtalsrörelse.

– Det kommer att bli en väldigt speciell avtalsrörelse. Vi har haft en lång period av reallöneökningar, och vår utgångspunkt är att våra medlemmar inte ska få försämrad köpkraft framåt. Med det sagt måste man titta på hur resultaten ser ut hos olika branscher. Industrin och privat sektor går till exempel bra, då utgår man från det när man förhandlar om löneuttag, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Vilket ansvar har ni som fackförbund att inte driva på inflationen?

– Fackföreningsrörelsen ska inte spä på inflationen. Vi får inte vara historielösa, utan måste minnas tillbaka till hur det var på 1970- och 80-talet innan industriavtalet fanns på plats. Då jagade vi inflationen vilket såg bra på ut på pappret, men som i slutändan ledde till att löntagarna fick mindre pengar i plånboken. Det vill nog ingen tillbaka till, säger han och fortsätter:

– Samtidigt måste vi titta på olika parametrar ­– om Sverige kan bibehålla sin konkurrenskraft och bolagen ta ut vinst måste det synas i löneuttagen. För då har medarbetarna gjort ett bra jobb. Vi kan inte ha inflationen som ett mått på löneökningstakten, utan Riksbanken måste vara lyhörd och ta de mått och steg som är möjliga för att trycka ned inflationen. Vi tror på den modell vi har, men den kommer nog att stresstestas extra mycket i årets avtalsrörelse.

Hur kommer ni jobba för att få upp lönerna?

– För att klara av kompetensförsörjningen måste arbetsgivarna lyckas behålla och rekrytera akademiker. Då måste vi se till att rätt jobb ger rätt lön. För detta krävs både lönespridning och karriärmodeller. Till exempel socialsekreterare – är det ett jobb eller i själva verket många olika? För vissa roller krävs specialistkunskaper och då ska arbetsgivaren betala betydligt mer för den kompetensen. Vi tittar på de sektorer där våra medlemmar finns och diskuterar vägar framåt med arbetsgivarna.

Efter en lång period av årliga reallönehöjningar har trenden vänt nedåt. Akademikerförbundet SSR kommer att svara upp för sina medlemmar, men ser dock att det finns en risk för en nedgång i reallönerna under de närmsta två åren, menar Markus Furuberg.

– Vi har energikris, en brådskande miljöomställning och krig i Ukraina. Varje sak måste hanteras var för sig, men allt har en påverkan på varandra. Om avtalsrörelsens parter, politikerna och Riksbanken jobbar långsiktigt med sina respektive ansvarsområden tror jag att den svenska modellen kommer att tjäna våra medlemmar bra och fortsätta leverera reallöneökningar över tid. Men vi kanske måste ställa in oss på att de närmsta två åren blir ett undantag.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Krönika: "AI kommer att förändra våra jobb"

KRÖNIKA Tillsätt en algoritmombudsman och ett rege...
2 oktober, 2023

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023


Läs även

Krönika: ”Angiveri riskerar splittring”

KRÖNIKA En anmälningsplikt riskerar att skada både...
15 september, 2023

Facket: Kritiken mot Samhall befogad

ARBETSMILJÖ Samhall fick skarp kritik i en granskning ...
14 september, 2023

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023