30 november, 2023

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Fullständigt absurt”

SOCIALT ARBETE Regeringens och SD:s förslag om att låta åklagare fatta beslut om att omhänderta barn enligt LVU får hård kritik från Akademikerförbundet SSR. "Det här får bara inte genomföras", säger förbundsordförande Heike Erkers.

Heike Erkers. Foto: Magnus Länje

Det var tidigare i veckan som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna bjöd in till pressträff för att presentera förslag på ny lagstiftning kopplat till LVU. Ett av förslagen handlade om att ge åklagare rätt att besluta om omedelbar LVU för att stoppa kriminellt beteende, något som har fått hård kritik från Akademikerförbundet SSR.

– Att överhuvudtaget komma på tanken att åklagare, som inte ens är utbildade för det här, ska gå in och bedöma om ett barn behöver omhändertas eller inte. Det är en fullständig nedskrivning av socialtjänstens verksamhet, säger förbundsordförande Heike Erkers, och fortsätter.

– LVU är ju en skyddslagstiftning för att värna och skydda barn som är extremt utsatta. Det är ju inte en strafflagstiftning, vilket man ju nu kan uppfatta det som när åklagare ska gå in.

Vad ser ni att detta kan få för konsekvenser på sikt?

– Det här får bara inte genomföras, därför att då sänker man möjligheten att bygga en stark tillit mellan medborgarna och socialtjänsten. Vi vet att det är svårt redan i dag.

Med det syftar Heike Erkers på den desinformationskampanj som har rasat mot svensk socialtjänst på sociala medier sedan slutet av 2021. Kärnbudskapet har där varit att den svenska socialtjänsten kidnappar barn, framför allt från muslimska föräldrar.

– Det här utspelet spär på hela den bilden. Skillnaden nu blir att det är åklagarna som kidnappar barnen. Det är fullständigt oansvarigt av regeringen, säger Heike Erkers.

– Att man går ut och underkänner socialsekreterarnas arbete och hävdar att åklagare nu måste ta beslut i myndighetsutövning kopplat till barn som är utsatta för gängkriminalitet. Det är fullständigt absurt, säger förbundsordförande Heike Erkers. Foto: Magnus Länje

Akademikerförbundet SSR ställer sig frågande på en rad punkter till regeringens förslag. Hur ska åklagares kompetens kring barnrättsfrågor säkerställas, hur försäkrar man sig om att rätt avvägningar görs för barnens bästa? Det har ännu inte redovisats av regeringen.

– Att omhänderta ett barn, och skilja det från sina föräldrar och familj, är ett av de största ingripanden man kan göra i ett barns liv. När man gör det, då ska man veta vad man gör och man ska ha prövat alla andra möjligheter till annan lösning innan man gör det. Detta vet man inom socialtjänsten. Problemet här är att man inte har tillräckligt med resurser.

Där är man överens med regeringen, förklarar Heike Erkers, som ändå upplever att regeringen är medveten om de utmaningar som socialtjänsten har.

– Vi har haft en bra dialog med socialtjänstministern när det gäller resursfrågan, socialtjänstlagstiftningen, där man har fått in skrivningar om vetenskap och beprövad erfarenhet, och när det gäller att kommunerna ska jobba förebyggande, säger hon, och fortsätter.

– Vi satt med socialtjänstministern för bara några dagar sedan och diskuterade de här frågorna. Faktiskt dagen innan den här pressträffen. Då hade vi en jättebra dialog och uppfattade att man hade en hög ambition kring detta. Och så kommer det här. Det förvånar och oroar oss.

Reporter Tommy Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Rädda Barnen: Fokus på straff på bekostnad av barns ...

DEBATT "Vi ser en politisk vilja att förskju...
12 februari, 2024

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattand...
6 februari, 2024

Besked från regeringen: Sis läggs ner – ska göras om...

SIS ”Den myndighet vi i dag känner som Sis ska...
5 februari, 2024

Kritik mot att socialkonsulenter tas bort på Arbetsf...

ARBETSFÖRMEDLINGEN Arbetsförmedlingen planerar att plocka bor...
5 februari, 2024