2 oktober, 2023

”AI kommer att förändra våra jobb”

AI AI kan vara en frälsning för arbetslivet – men det gäller att det implementeras på rätt sätt. Tillsätt en algoritmombudsman för kontroll och ett regelverk för AI i all skattefinansierad verksamhet, skriver Heike Erkers i en krönika.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Sandra Johnson

Automatisering och artificiell intelligens, AI, är den största förändringen i våra arbetsliv i modern tid. Vi ser att AI tillhör vårt fackliga kärnuppdrag. Jag är i grunden optimist! Det finns massor av goda exempel på många arbetsuppgifter som kan automatiseras och där förbundets medlemmar slipper rutinartade tidskrävande arbetsuppgifter.

Men då gäller det att det genomförs på rätt sätt. När vi studerar hur det påverkar medlemmars arbetsmiljö ser vi att en bra implementering kan vara till stor hjälp – men om det tvärtom implementeras dåligt kan det leda till mer arbete.

Professionen inkluderas inte, allt för ofta sker digitalisering/automatisering utan att de som ska arbeta i systemen är med på tåget. I offentlig sektor så ser vi stora risker. 290 kommuner, 21 regioner och alla statliga myndigheter som vill införa olika typer av AI ska nu hitta på sitt eget sätt att göra det på. Det är ohållbart.

Vi ligger på riksdag och regering för att få till ett regelverk så att vi värnar offentlighetsprincipen och rättssäkerheten. Som medborgare ska du dels ges insyn i hur beslut tagits, men besluten måste också gå att granska.

Förbundet kommer under hösten att som första fackförbund lansera en handbok till förtroendevalda och medlemmar ”när din kollega blir en algoritm” för att ge stöd i vilka frågor ni ska ställa och hur vi som facklig organisation kan agera när arbetsgivaren vill införa nya system och algoritmer.

Vi tar vårt ansvar, nu behöver staten ta sitt. Tillsätt en algoritmombudsman för kontroll och ett regelverk för AI i all skattefinansierad verksamhet.

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024