Akademikerförbundet SSR har beslutat att i sympati med fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer varsla om stridsåtgärder mot Klarna om inte förhandlingarna om att införa kollektivavtal återupptas eller en överenskommelse nås.
– Det här är inte bara en förhandlingsfråga, det är en fackpolitisk fråga. Vi vill skydda den svenska modellen som länge varit framgångsrik på den svenska arbetsmarknaden. Kollektivavtal är viktigt oavsett bransch, det borde vara en hygienfaktor på svensk arbetsmarknad, säger Heike Erkers.
Förutom Klarna vägrar även Spotify och Tesla kollektivavtal. Är den svenska modellen hotad?
– Den svenska modellen är helt klart utmanad. Och när den utmanas tar vi fajten. Det här är inte första gången vi har tagit liknande beslut om sympatiåtgärder och stridsåtgärder. Samtidigt är det värt att poängtera att strejk är det skarpaste vapnet vi har, och någonting man endast tar till när alla andra möjligheter är uttömda.
– Sedan hoppas vi förstås att det här kan lösas ändå, att Klarna som företag inser värdet av att upprätthålla den svenska modellen och teckna kollektivavtal med parterna. Att relationen mellan fack och arbetsgivare är god och att det finns en positiv partsgemensam struktur på arbetsplatsen borde ligga i allas intresse. Men det kanske inte Klarna tycker.
Kommer parterna inte överens om ett nytt kollektivavtal omfattas även Akademikerförbundet SSR:s medlemmar på Klarna av total arbetsnedläggelse från och med 8 november kl. 12.00.
– Det är självklart för oss att stå upp för den svenska modellen och vara solidarisk med de två förbund som driver detta. Vi har stöd från våra medlemmar på Klarna och övriga medlemmar i förbundet. Kollektivavtal är grunden för trygga jobb och bra villkor i Sverige.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.