28 augusti, 2023

Perspektiv på skuldproblem i ny fotobok

FORSKNING I fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” tar forskaren och konstnären Lisbeth Sandvall sig an ett aktuellt och växande samhällsproblem: ekonomiska svårigheter och skuldproblem.

Lisbeth Sandvalls fotobok "I pengarnas mellanrum" visualiserar erfarenheter av skuldproblem. Foto: Lisbeth Sandvall

Lisbeth Sandvall är i grunden socionom och har arbetat som budget- och skuldrådgivare. Som forskare har hon fördjupat sig i de processer och faser som följer av att leva med skuldproblem och genomgå en skuldsanering.

I sin doktorsavhandling ”Överskuldsättningens ansikten – vägar in i och ut ur ekonomiska svårigheter” från 2011 har hon intervjuat ett 30-tal personer som då befann sig i olika faser av en skuldsanering; precis ansökt, mitt under en femårig skuldsanering och skuldfri efter avslutad skuldsanering.

I höst släpper hon fotoboken ”I pengarnas mellanrum – tiden, erfarenheterna, perspektiven” som bygger på resultat från avhandlingen.

Lisbeth Sandvall

– Som forskare har man ständigt ett problem att nå ut utanför universitetsvärlden. Jag ville kombinera min forskning och mitt konstnärskap för att skapa något mer visuellt, och nå en bredare publik med ett aktuellt samhällsproblem.

Lisbeth Sandvalls idé med boken var att med hjälp av svartvita fotografier översätta upplevelser och känslor som många med skuldproblem vittnar om, men också lyfta ett mer strukturellt problem.

– Det finns mycket stigma, skam och tabu kopplat till skuldproblem. Ofta ses det som ett individuellt problem, medan det i själva verket kan vara ett strukturellt samhällsproblem. Det finns olika orsaker bakom ekonomiska svårigheter, men en pandemi, inflation, konjunkturer och ett förändrat omvärldsläge har gjort det uppenbart att omfattande skuldproblem också kan utvecklas utanför den enskildes påverkan.

Hur hoppas du att boken ska tas emot?

– Jag hoppas att den kan bli ett inlägg i debatten kring skuldproblematik och sprida kunskap om vad forskningen visar. Att boken kan bidra till att man lyfter blicken från individuella erfarenheter för att se skuldproblem också ur ett strukturellt och samhälleligt perspektiv. Skuldproblematik påverkar inte bara individen, utan saker som hälsoproblem, ökad självmordsrisk och skuldsanering får påverkan även utanför den personliga sfären.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024

Hur mycket övervakning tål vi?

LEDARE Nya lagar ska stoppa de kriminella gängen....
14 maj, 2024


Läs även

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024