7 februari, 2023

Hur påverkas arbetsmiljön av att jobba med AI?

HR Intelligent automatisering, som till exempel artificiell intelligens, AI, och maskininlärning får allt större betydelse för HR-arbetet. Hur påverkar det HR-anställdas arbetsmiljö? Det vill två forskare vid Mälardalens universitet i Västerås titta närmare på.

Eva Lindell och Anna Launberg är forskarkollegor vid Mälardalens universitet i Västerås.

Foto: Jonas Bilberg

– Vi har länge pratat om att AI kommer påverka framtidens arbetsmarknad. Men så är det inte längre. Det är något som händer just nu, säger Eva Lindell som leder forskningsprojektet och själv har en bakgrund som HR-anställd inom offentlig sektor.

Intelligenta system används idag bland annat vid rekrytering för att minska risken att fördomar och stereotyper spelar in när lämpliga kandidater ska väljas ut. Men studier visar att sådana system inte heller är fördomsfria. De är också byggda av människor, förklarar hon.

Eva Lindell och forskarkollegan Anna Launberg från Mälardalens universitet har nyligen tilldelats fem miljoner kronor från Afa försäkring för att forska om Intelligent automatisering av mellanmänskliga relationer i HR-arbetet.

Under de närmaste tre åren ska de intervjua HR-medarbetare och chefer, göra observationsstudier på arbetsplatser samt göra en medieöversikt, se vad som skrivs om ämnet och vilka bilder av AI som målas upp i branschmedia.

De vill genom studien nyansera både de dystopiska berättelserna om att robotarna tar över jobben och de utopiska om fantastiska resultat, förklarar Eva Lindell. Hon tror att intelligent automatisering kan effektivisera HR-arbetet på många sätt, men också att det kan skapa nya arbetsmiljöproblem.

– Många som jobbar inom HR upplever stress. Det kan påverkas genom införandet av ny teknik, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver veta mer om de etiska dimensionerna av införandet av intelligent automatisering i organisationer och vilka konsekvenser användningen får.

Forskarduon hoppas att deras forskning ska mynna ut i utbildningsmaterial och en checklista över vad HR-medarbetare och chefer bör tänka på när organisationer inför nya digitala system.

Eva Lindell och Anna Launbergs forskningsprojekt är ett av totalt nio som nyligen tilldelats 38 miljoner kronor från AFA försäkring för att forska om AI på svenska arbetsplatser.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024