18 januari, 2023

Nya avtalsförhandlingar inom Svenska kyrkan

SVENSKA KYRKAN Det är drygt ett halvår sedan fack och arbetsgivare i Svenska kyrkan tecknade avtal senast. Nu ska parterna börja förhandla igen. Akademikerförbundet SSR:s ombud Josefine Johansson hoppas det går lättare den här gången.

Josefine Johansson är ombudsman på Akademikerförbundet SSR och förhandlar för förbundets medlemmar i Svenska kyrkan.

Foto: Annika Clemens / Linus Meyer

I maj 2022, efter månader av förhandlingar, medling och strejkvarsel, godtog parterna i Svenska kyrkan medlarnas slutbud. Konflikten handlade främst om omställningsavtalet för den svenska arbetsmarknaden.

– Vi hade olika bild av vad som skulle krävas för att medarbetare i Svenska kyrkan skulle få samma typ av omställningsavtal som resten av arbetsmarknaden, säger Josefine Johansson.

På tisdag nästa vecka inleds nya förhandlingar mellan parterna.

– Vi hade ett bra möte i går när vi lämnade våra yrkanden. Vi är ense om flera saker, som att man ska följa industrins märke, säger Josefine Johansson som tillsammans med Akavias ombud företräder totalt elva Saco-förbund och ett TCO-förbund vid förhandlingarna.

Facken har yrkat på 4,4 procent löneökningar och vill ha ett ettårigt avtal. Det ligger i linje med industrifackens bud i avtalsrörelsen som lades fram i höstas.

Josefine Johansson är inte orolig för att kravet ska leda till en lönespiral som spär på inflationen.

– Jag skulle säga att även om vi får 4,4 procent löneökning så ligger det långt efter vad inflationen legat på de senaste månaderna. Jag tänker att facken inom industrin har lagt ett ansvarsfullt bud.

Facken ställer också krav på att Svenska kyrkan åtgärdar uppmärksammade brister i arbetsmiljön. Det gäller främst den psykosociala arbetsmiljön på grund av stress och otydligt ledarskap, förklarar Josefine Johansson.

Jag skulle säga att även om vi får 4,4 procent löneökning så ligger det långt efter vad inflationen legat på de senaste månaderna.

Josefine Johansson

Förbunden vill också höja anställdas bilersättning, se till så att alla anställda erbjuds företagshälsovård och får möjlighet till tjänstledighet för att testa arbete hos andra arbetsgivare.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, lyfter i sina yrkanden fram den svåra ekonomiska utmaningar som kyrkan står inför.

”Vi måste hitta lösningar för att överbrygga de ekonomiska utmaningarna, så att de inte går ut över den viktiga verksamheten”, säger förhandlingschef Cecilia Herm, i ett pressmeddelande från Skao.

Arbetsgivarna vill också ha enklare och mer enhetliga kollektivavtal. De vill även förenkla löneprocessen, arbetstidsreglerna och införa anställningsformer för praktik.

Det nuvarande avtalet för Svenska kyrkan gäller till den 31 mars 2023. Förhandlingarna om ett nytt avtal berör omkring 700 medlemmar i Akademikerförbundet SSR. Såväl präster som diakoner, församlingspedagoger, HR-personal och handläggare berörs.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024