24 februari, 2022

Fackliga kollegor i Kiev ”De är i chock”

INTERNATIONELLT Alla försöker sätta sig i säkerhet och ingen vågar gå till kontoret på Majdan-torget i Kiev. Det berättar Karin Brunzell på fackförbundet ST som har kontakt med fackliga kollegor i Ukraina.

Karin Brunzell på fackförbundet ST har länge arbetat med fackliga kollegor i Ukraina.

Foto: Privat

– De är i chock, säger Karin Brunzell, internationell sekreterare på fackförbundet ST.

Redan klockan tre, natten mot torsdagen, fick hon det första sms:et från Kiev med beskedet att de hörde bomber. Sedan dess har hon haft sms-kontakt med flera fackliga kollegor i Ukraina.

– Vi pratade med dem så sent som i går och då var det ingen som riktigt trodde att det skulle bli så här allvarligt, säger hon.

– Det är hemskt, vi har bland annat en kollega som är ensamstående med en liten bebis. Hon är precis livrädd. Det går inte att ta sig från Kiev om man inte har bil.

Fackförbundet ST har i tio år haft ett samarbete med det ukrainska fackförbundet SEUU som organiserar offentliganställda. Samarbetet har gått ut på att demokratisera förbundet.

– Från början var det ett gammalt sovjetiskt fackförbund som genom vårt projekt har reformerats och blivit demokratiskt och modernt, även om det måste jobba i en helt annan kontext än vad vi gör.

Fackförbundet SEUU har sitt kontor vid Majdan-torget och fungerade som sambandscentral under protesterna 2014. Karin Brunzell berättar att ingen vågar sig till kontoret i dag.

– De flesta vill åka till en säker plats, det är ingen som vill åka till Majdan, det är en symbolisk plats och där vill man inte vara.

Gör ni något nu för att stötta fackliga kollegor i Ukraina?
– Det vi kan göra är att se till att sprida sanningsenlig information och inte bli en del i informationskriget. Helt enkelt uppmana våra medlemmar att vara mer noga än någonsin med vad man sprider i sociala medier. Den ryska propagandan är fruktansvärd.

Saco, TCO och LO har gemensamt fördömt Rysslands invasion av Ukraina. I ett uttalande skriver de att de är ”starkt kritiska till den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella personer och grupper däribland fackligt aktiva i Ryssland, men också i Ukraina och Belarus”. De konstaterar också att den ryska regeringens ”ensidiga krav på andra länders säkerhetspolitiska val, bland annat Sveriges, är helt oacceptabla”.

Karin Brunzell håller fortsatt kontakt med sina fackliga kollegor i Ukraina.

– Jag är helt förtvivlad. Det är så sorgligt. Vi måste tillsammans göra vad vi kan för att konflikten inte sprider sig inom den internationella fackliga rörelsen. Det blir svårt, men vi kan uppmana till det.

Karin Brunzell med Yurii Pizhuk, ordförande för SEUU offentliganställdas förbund i Ukraina. Foto: Privat

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Ny bok skildrar hedersförtryck i Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I boken ”Hedersförtryck: berättelser i Sve...
27 september, 2023

Svenska institutet: Sverigebilden riskerar att försä...

INTERNATIONELLT Hur påverkar förhöjd terrorhotnivå och kor...
18 augusti, 2023

AI – frälsare eller förgörare?

SPANING Kommer AI-styrda robotar att ta jobben ifr...
21 juni, 2023

”Man kan vara både offer och förövare”

PORTRÄTT Alla barn som Maria von Bredow intervjuar ...
6 april, 2023