4 mars, 2016

Slutskojat på jobbet – nu vill vi ha trygghet

Trevliga arbetskamrater och intressanta arbetsuppgifter har länge värderats som det viktigaste på ett bra jobb. Nu hamnar fast anställning i topp, visar en ny undersökning från analysföretaget Kairos future.

2130264-two-men-in-office-space-playing-ping-pong

Foto: Mostphotos

I Sverige brukade vi skilja ut oss i ett internationellt perspektiv när det handlade om kraven på ett bra arbete. För tio år sedan toppades fem-i-topplistan av "trevliga arbetskamrater", följt av "intressant och meningsfullt arbete". Nu kommer "fast anställning högst". Och på femte plats har ”anställningstrygghet” seglat in och knuffat ut ”att kunna känna mig stolt över mitt arbete”.

Det visar en undersökning från analysföretaget Kairos future med personer mellan 25 och 35 år, HR-ansvariga samt chefer, där man jämfört resultatet med en liknande studie från 2005. 

Förändringen speglar ett generationsskifte på arbetsmarknaden. Om 70-talisterna för tio år sedan ville ha kul på jobbet är 80-talisterna nu mycket mer intresserade av säkerhet. Framtidsstrategen Mirja Benkovic Cedercrantz på Kairos future talar om de senare som ”generation ordning”. 

– Vi har sett också i andra undersökningar att 80-talisterna värderar trygghet och ordning högt, inte bara i yrkeslivet utan också i det privata. Familjen är viktig, till exempel. En förklaring kan vara att de har vuxit upp i en turbulent tid med finanskris och kriget mot terrorismen. Kanske har de insett att det som är utmanande i dag inte är att bli kändis, utan att hitta ett bra jobb, ett bra boende och någon man kan leva ihop med.

Det låter som att 80-talisterna är i dålig fas med utvecklingen, nu när arbetslivet blir allt mer flexibelt?

– Antingen kan man se det som att de är i dålig fas, eller som att det här är en motreaktion mot utvecklingen. Alla trender har en motsatt kraft.

Samtidigt som frågor om arbetsmiljön och arbetets karaktär har sjunkit i betydelse de senaste tio åren har fritid och semester blivit viktigare. 

Det låter som att man idag helt enkelt bryr sig mindre om själva jobbet än vad man gjorde för tio år sedan?

– Så långt vill jag inte sträcka mig. Att en sund arbetsmiljö nu blivit mindre viktigt kan bero på att man tar den för given på ett annat sätt än man gjorde tidigare. Frågan om arbetsplatsen är tekniskt modern är inte heller så viktig, eftersom man förväntar sig att den ska vara det.

Text: Tim Andersson

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024


Läs även

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024