Att mobbning skapar ångest hos den som utsätts för det råder det ingen tvekan om. Men hur påverkar det personer runt omkring – till exempel på en arbetsplats?
Det har forskare vid universiteten i svenska Linköping och norska Bergen tagit reda på. Forskningsstudien, som publicerades i höstas, bygger på svar från 1096 arbetande personer i Sverige. En enkät skickades ut och följdes upp 18 månader senare.
Resultatet: Personer som bevittnade mobbning på arbetsplatsen och inte agerade fick ökade psykiska besvär, så som ångest.
”Sker en obalans”
Psykologiprofessorn Morten Birkeland Nielsen, en huvudförfattarna, förklarar att det bland annat beror på förväntningar. Många av oss har nämligen en bild av oss själva som goda människor, som står upp för oetiska och negativa handlingar på jobbet.
– När vi är i en situation och ser andra utsättas, och inte griper in, så sker en obalans mellan förväntningarna på en själv och det man faktiskt gör. Den obalansen påverkar ens självuppfattning, självbild och psykiska hälsa, säger Morten Birkeland Nielsen.
Personer som agerade mådde tvärtom bättre. Det förklarar också titeln på studien: ”Killing two birds with one stone”, som kan översättas till det svenska (och norska) uttrycket ”Slå två flugor i en smäll”.
– Om du griper in så hjälper du både den som utsätts – och dig själv.
Det är arbetsgivarens ansvar att motverka mobbning på arbetsplatsen och man måste jobba aktivt för att synliggöra frågan, betonar forskaren.
– Arbetsgivaren bör informera om att mobbning är ett problem som kan finnas på varje arbetsplats, som kan få allvarliga konsekvenser – inte bara för den som blir utsatt, men även för andra.
Be om hjälp
Utöver psykiska besvär hos individer kan sjukfrånvaron öka, produktionen minska, och effektiviteten likaså.
– Arbetsgivaren måste säga att mobbning inte är något som vi tolererar på vår arbetsplats, och berätta vilka konsekvenser det kan få om det uppstår. Konkreta exempel kan få folk att tänka efter innan man gör något.
Som kollega gäller det att agera direkt om man ser att någon på jobbet behandlas illa. Och du behöver inte göra det ensam. En bra idé är att larma till facket, ett skyddsombud eller HR-avdelningen, tipsar Morten Birkeland Nielsen.
– Ju tidigare man tar tag i det, och arbetsgivaren kan pröva det, desto lättare är det att lösa problemen.
Hur pandemin och hemarbete påverkar mobbning på arbetsplatser är det ännu för tidigt att svara på, enligt Morten Birkeland Nielsen. Men han är säker på att det inte kommer att lösa några problem – snarare skjuta upp dem.
– Mobbningen blir mindre synliggjord och svårare att ta tag i.
Läs mer >> Nollvision mot dödsfall på jobbet – även stressrelaterad
Läs mer >> Psykiska ohälsan ökar under pandemin
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.