Brunbrända fält, moln av damm som blåser upp från åkrarna och i frukt- och grönsaksstånden högre priser än vanligt på grund av det lägre utbudet. Man behöver inte åka långt utanför Zambias huvudstad Lusaka för att se hur årets torka slagit mot landet.
– Klimatförändringen har påverkat alla, oavsett sektor, berättar Emmanuel Mwinsa, generalsekreterare för fackförbundet Zulawu, när vi träffar honom i centrala Lusaka.
Zulawu är ett av flera fackförbund i Zambia som är med i det internationella klimatprojektet Building trade union capacities and quality public services for a just transition to climate change, som också pågor i Jamaica, Kenya, Peru, Tonga och Tunisien.
Akademikerförbundet SSR, Vision och Kommunal stödjer projektet tillsammans med den internationella fackliga organisationen Public services international, som arbetar med facklig utveckling över hela världen. Det finansieras med hjälp av Sida genom den fackliga utvecklingsorganisationen Union to Union.
"Översvämningar och andra allvarliga situationer gör att anställda kanske inte kan komma till jobbet. Skulle de då diskrimineras och inte få ut sin lön?"
Inom ramen för projektet genomförs träningar och utbildningar av fackrepresentanter på lokal nivå i mottagarländerna. Rättigheter och möjligheter för medlemmarna lyfts, bland annat för att förbereda de deltagande förbunden inför dialogmöten med arbetsgivare och regering. Sedan lobbar fackförbunden i programländerna för att alla parter ska hörsamma deras krav.
– Zambiska arbetare har nu sagt att de behöver vara en del av klimatarbetet och förespråkare för de åtgärder som behöver vidtas, säger Emmanuel Mwinsa.
Zambia, i likhet med många andra utvecklingsländer, befinner sig ofta i frontlinjen när klimatförändringens värsta effekter slår till. Under regnperioderna kan regnen bli särskilt häftiga och översvämma delar av landsbygden. Just nu är det emellertid torrperiod och torkan orsakar stora problem för landet. Vattennivån i kraftverksdammarna är extremt låg, och vattenkraftverken går för närvarande på extremlåga 14 procents kapacitet. För att överhuvudtaget klara situationen stänger det statliga elbolaget av strömmen på många håll under stora delar av dygnet.
Den kvardröjande torkan leder dessutom till försenade och mindre skördar i det till stor del jordbruksberoende Zambia. Särskilt i landets södra provinser är matproduktionen oroväckande låg, och en del människor har till och med börjat äta gräs, rötter, majs för boskap och potentiellt giftiga frukter.
– Förra säsongen hade vi bara regn en enda månad. Merparten av majsplantorna torkade ut innan de nådde ett moget stadium, berättar den zambiske radiojournalisten Karrus Hang'andu, som vi träffar på landsbygden några timmars resa söder om Lusaka.
Kampen mot klimatförändringen är förvisso en viktig fråga för alla delar av samhället i dag. Men kan man verkligen hävda att det finns några specifika, unika anledningar för just facket att arbeta med frågan?
– Klimatförändringen påverkar produktiviteten. Händelser som översvämningar och andra allvarliga situationer gör att anställda kanske inte kan komma till jobbet. Men skulle de då diskrimineras och inte få ut sin lön? säger Emmanuel Mwinsa.
Sådana frågor har föranlett den zambiska arbetarrörelsen att börja se klimatförändringen som en förhandlingsfråga och ett område för löneskydd.
– Det handlar också om personlig hälsa. Om det inte finns tillräcklig ventilation under värmeperioden kan en anställd inte klara av att arbeta. Hälsoproblem som högt blodtryck kan förvärras som en följd av klimatet.
Här har Zulawu och andra zambiska fackförbund börjat undersöka om inte vissa arbetsplatser med mer instängda kontor kan börja använda öppnare lokaler med naturlig luftgenomströmning under värmeperioden.
Ett annat exempel är när ventilationen har stängts av under dagtid på grund av att elen från vattenkraften i landet inte räcker till. Då kan de anställda behöva arbeta på kvällar och ibland nätter i stället, när elen satts på igen.
– Om inte anställningsvillkoren täcker övertid, hur ser vi då till att den anställde får ersättning för nattarbete? frågar Emmanuel Mwinsa.
"Zambiska arbetare har nu sagt att de behöver vara en del av klimatarbetet"
Zulawu är ett fackförbund som samlar anställda inom lokala myndigheter runt hela Zambia. Förbundet är ovanligt från ett svenskt perspektiv såtillvida att man samlar både tjänstemän och arbetare. Inte minst på grund av denna bredd har det naturligt nog funnits utmaningar inom klimatprojektet, förklarar Emmanuel Mwinsa.
– Den största utmaningen är att få till en plattform för att prata om klimatet. Fokus på arbetsplatserna är produktion, och de vill inte att någonting ska avhålla de anställda från att jobba, även om det bara gäller ett möte för en halvtimme för att prata om klimatförändringen.
Å andra sidan har projektet redan skördat betydande framgångar:
– Ett exempel var 2017 när den nationella klimatpolicyn för vårt land lanserades. Denna policy hade också arbetarrörelsens röst, det vill säga vi fick genom den en möjlighet att påverka regeringen, säger Emmanuel Mwinsa.
Samtidigt som Zambia har allvarliga utmaningar med klimatet finns det många tecken på att befolkningen redan har stor medvetenhet om situationen. Landet visar dessutom handlingskraft för att bemöta problemen. För att ytterligare öka medvetenheten planerar Zulawu en roadshow för att berätta för människor runt hela Zambia om klimatförändringens effekter och det fackliga arbetet för anställdas arbetsvillkor och en rättvis omställning.
Text: Joakim Rådström
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.