Under pandemin har Akademikerförbundet SSR fått en hel del frågor om smittspridning och arbetsmiljö.
– På sistone har frågorna haft lite tydligare bäring mot vaccination, säger Mikael Smeds, chefsjurist på förbundet.
Några av frågorna handlar om ett policybeslut från förbundet, som säger att socialsekreterare som jobbar med tvångsvårdslagstiftning, exempelvis av barn och missbrukare, borde prioriteras i vaccinkön.
Kan inte tvinga
Policyn är ett politiskt inlägg riktat till regeringen, Folkhälsomyndigheten och regionerna. Hittills har det inte fått gensvar och medlemmarna undrar framför allt varför man inte breddar gruppen till att omfatta fler yrken.
– De här socialsekreterarna befinner sig ofta väldigt nära människor som själva kanske inte kan visa hänsyn till andra vad gäller smitta. Den som möter barn kan inte heller dyka upp som en ”Marsfigur” med ansiktsskydd – det går emot själva syftet med socialtjänstens insats, som ju bör ske på ett tryggt och förtroendeingivande sätt för barnet, säger Mikael Smeds.
En arbetsgivare kan inte tvinga anställda att vaccinera sig – men kan den som inte vaccinerar sig bli tillfälligt omplacerad? Ja, är det korta svaret, men då måste det finns goda anledningar till det.
– Först och främst måste arbetsgivaren göra en bedömning av risken för covid-smitta, förklarar Mikael Smeds och utvecklar:
– Om arbetsgivaren kan visa att det föreligger en konkret hög risk för smitta mot en anställd så skulle en tillfällig omplacering kunna användas som en åtgärd, till dess att risken minskar.
På motsvarande sätt kan den som inte vaccinerar sig utsätta andra för en risk. Där behöver också en riskbedömning göras.
Risk för diskriminering
Får arbetsgivare efterfråga vaccinerad personal i en jobbannons?
– Det är en bra fråga, för det finns en fri frågerätt på anställningsintervjuer och det gäller både arbetsgivare och arbetssökande, säger Mikael Smeds, men betonar att krav om vaccinering indirekt kan innebära att vissa grupper diskrimineras.
– Till exempel personer med funktionsnedsättning, eller personer som av andra skäl inte kan vaccinera sig. Som arbetsgivare måste man fundera på: Är kravet bara till för att marknadsföra vår personal som vaccinerad, eller är det ett nödvändigt krav för verksamheten? Söker man till exempel en sjuksköterska till en neonatalavdelning är det sakligt motiverat, då patienterna där är fullständigt skyddslösa. Men i de flesta andra fall är det inte motiverat.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.