10 december, 2019

Tar klimatet plats i avtalsrörelsen?

En yrvaken fackföreningsrörelse tvingades ta ställning i klimatfrågan efter krav från medlemmarna. Chefredaktör Åsa Bolmstedt reflekterar över höstens klimataktioner i årtiondets sista nummer av Akademikern.

asa

Det var en något yrvaken fackföreningsrörelse som tvingades att ta ställning till Fridays for futures uppmaning att strejka för klimatet tidigare i höst. Svaret blev visserligen nej, strejk är förbehållet konflikter på arbetsmarknaden, men uppmaningen gav ändå resultat. Plötsligt var klimatfrågan något som fackförbunden inte kunde förbise.

Aldrig tidigare har en enskild fråga fått så många medlemmar att höra av sig till Akademikerförbundet SSR, berättar den internationella sekreteraren. Frågorna handlade om vad facket gjorde för klimatet, vad de själva kan göra, om det fanns något stöd att få. Många ville göra mer. Flera ville att facket skulle göra mer.

En av dem som reagerade – och agerade – var socionomen Helena Isberg Malmgård som startade Social workers for future och demonstrerade i Stockholm.

"Blir det första gången som klimatet tar plats bredvid traditionella frågor som lön och arbetsmiljö?"

På andra håll spirade redan ett lokalfackligt engagemang. 2017 kom Saco-S-föreningen på Folkhälsomyndigheten överens med arbetsgivaren om att ge medarbetare som väljer tåg framförflyg upp till 1 100 kronor i bonus per tjänsteresa.

Globalt har fackföreningsrörelsen tagit en aktivare roll än i Sverige och på klimattoppmötet i Madrid är världsfacket ITUC på plats. De arbetar för en rättvis omställning när klimatförändringarna påverkar arbetsvillkoren och verksamheter måste ställa om för att begränsa temperaturökningen på jorden. Även Akademikerförbundet SSR har engagerat sig genom samarbeten med internationella fackliga organisationer och fackförbund i olika länder, till exempel i Zambia.

Internationellt finns också exempel på hur fackförbund kan agera för klimatet här hemma. Kanada har "gröna klausuler" i kollektivavtalen, något som även Sverige skulle kunna införa, enligt Akademiker-förbundet SSR:s förhandlingschef.

Vinterns avtalsrörelse berör nästan tre miljoner anställda. Blir det första gången som klimatet tar plats bredvid traditionella frågor som lön och arbetsmiljö?

Årtiondets sista nummer av Akademikern kommer ut samtidigt med FN:s klimattoppmöte och har tema klimat. Du kan läsa tidningen som kommer i brevlådan i dag eller så kommer du åt hela tidningen här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker. För att tidningen ska kännas angelägen behöver vi din feedback, så kontakta oss med synpunkter här!

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Myndighetspersonal ofta utsatta för hot

ARBETSMILJÖ Anställda på statliga myndigheter utsätts ...
2 december, 2022

Så funkar det: Turordning

ARBETSRÄTT Riksdagen har beslutat om nya turordningsr...
30 november, 2022

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022

JO kritiserar Sis tillämpning av tvångsåtgärder

SIS Sis har under flera år använt tvångsåtgärd...
28 november, 2022


Läs även

SKR: ”Vi måste förhindra en pris- och lönespir...

EKONOMI Inflationen försvårar lönebildningen – och...
12 september, 2022

Medlingsinstitutet: ”Svårt läge i årets lönerö...

EKONOMI Hög inflation försvårar lönebildningen och...
31 augusti, 2022

Strejken i Svenska Kyrkan är avblåst

AVTAL "Vi har fått det vi krävt för medlemm...
3 maj, 2022

Akademikerförbundet SSR varslar om strejk

AVTAL "Vi ser inget annat val. Det här är e...
29 april, 2022