10 december, 2019

Tar klimatet plats i avtalsrörelsen?

En yrvaken fackföreningsrörelse tvingades ta ställning i klimatfrågan efter krav från medlemmarna. Chefredaktör Åsa Bolmstedt reflekterar över höstens klimataktioner i årtiondets sista nummer av Akademikern.

asa

Det var en något yrvaken fackföreningsrörelse som tvingades att ta ställning till Fridays for futures uppmaning att strejka för klimatet tidigare i höst. Svaret blev visserligen nej, strejk är förbehållet konflikter på arbetsmarknaden, men uppmaningen gav ändå resultat. Plötsligt var klimatfrågan något som fackförbunden inte kunde förbise.

Aldrig tidigare har en enskild fråga fått så många medlemmar att höra av sig till Akademikerförbundet SSR, berättar den internationella sekreteraren. Frågorna handlade om vad facket gjorde för klimatet, vad de själva kan göra, om det fanns något stöd att få. Många ville göra mer. Flera ville att facket skulle göra mer.

En av dem som reagerade – och agerade – var socionomen Helena Isberg Malmgård som startade Social workers for future och demonstrerade i Stockholm.

"Blir det första gången som klimatet tar plats bredvid traditionella frågor som lön och arbetsmiljö?"

På andra håll spirade redan ett lokalfackligt engagemang. 2017 kom Saco-S-föreningen på Folkhälsomyndigheten överens med arbetsgivaren om att ge medarbetare som väljer tåg framförflyg upp till 1 100 kronor i bonus per tjänsteresa.

Globalt har fackföreningsrörelsen tagit en aktivare roll än i Sverige och på klimattoppmötet i Madrid är världsfacket ITUC på plats. De arbetar för en rättvis omställning när klimatförändringarna påverkar arbetsvillkoren och verksamheter måste ställa om för att begränsa temperaturökningen på jorden. Även Akademikerförbundet SSR har engagerat sig genom samarbeten med internationella fackliga organisationer och fackförbund i olika länder, till exempel i Zambia.

Internationellt finns också exempel på hur fackförbund kan agera för klimatet här hemma. Kanada har "gröna klausuler" i kollektivavtalen, något som även Sverige skulle kunna införa, enligt Akademiker-förbundet SSR:s förhandlingschef.

Vinterns avtalsrörelse berör nästan tre miljoner anställda. Blir det första gången som klimatet tar plats bredvid traditionella frågor som lön och arbetsmiljö?

Årtiondets sista nummer av Akademikern kommer ut samtidigt med FN:s klimattoppmöte och har tema klimat. Du kan läsa tidningen som kommer i brevlådan i dag eller så kommer du åt hela tidningen här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker. För att tidningen ska kännas angelägen behöver vi din feedback, så kontakta oss med synpunkter här!

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Medlingsinstitutet: ”Tuff avtalsrörelse med många sv...

AVTALSRÖRELSE Sifferlösa avtal på väg bort och risk för ...
16 januari, 2024

Maxa ledigheten 2024 – här är årets röda dagar

SEMESTER Planera semesterdagarna smart och du har c...
27 december, 2023

Året som gått i Akademikern

AKADEMIKERN Vad minns du från året som gått? En titt i...
22 december, 2023

Förbundet kräver löneökningar och kraftiga kompetens...

AVTALSRÖRELSE Anställda inom kommuner och regioner ska f...
15 december, 2023