28 juni, 2022

Svarta listan: Värsta länderna för arbetare

INTERNATIONELLT Vilka länder är världens värsta för arbetstagare och vilka företag hamnar på fackens svarta lista? Årets rapport från ITUC, Global Rights Index, visar att yttrandefriheten begränsas och att det blir allt svårare att vara medlem i ett fackförbund.

Världens 10 sämsta länder att arbeta i

Bangladesh, Belarus, Brasilien, Colombia, Egypten, Swaziland, Guatemala, Myanmar Turkiet, Filippinerna är de tio sämsta länderna i världen att arbeta i enligt Global rights index rapport.

Bild: ITUC

Global Rights Index är en årlig rapport som granskar arbetstagarnas situation runt om i världen.  Genom att fråga demokratiska fackförbund i 148 länder mäter världsfacket The International Trade Union Confederation, ITUC, hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras.

Årets resultat visar en trend att yttrandefriheten i världen begränsas alltmer och det blir allt svårare att vara medlem i fackförbund och protestera mot dåliga arbetsvillkor. En annan trend är att det i flera länder är förenat med livsfara att vara med i facket. Bara i år har fackligt aktiva personer mördats i 13 länder, bland annat i Italien, Irak, Indien och Sydafrika. Enligt undersökningen mördades de för att de protesterat mot dåliga löner och arbetsvillkor och försvarat mänskliga rättigheter i arbetslivet. Även attacker mot fackföreningsledare ökar, enligt ITUC.

En tredje trend är att det under 2022 tagits fler rättsliga steg i rätt riktning, med lagstiftning som skydd, för att främja arbetstagarnas rättigheter. Samtidigt har dock flera regeringar stiftat lagar i motsatt riktning, som undergräver arbetstagarnas grundläggande rättigheter på jobbet.

De farligaste länderna för fackligt anslutna

Utifrån årets undersökning har Mellanöstern och Nordafrika visat sig som de värsta regionerna i världen för arbetstagare. Här är fackens svarta lista på länder:

  • Bangladesh
  • Belarus
  • Brasilien
  • Colombia
  • Egypten
  • Swaziland (Bytte 2018 formellt namn till Eswatini)
  • Filippinerna
  • Guatemala
  • Myanmar
  • Turkiet

Swaziland och Guatemala är nya på listan för i år. Att ligga på fackens svarta lista betyder att inga mänskliga rättigheter garanteras, inte ens rätten att vara med i ett fackförbund. Ett sådant medlemskap kan till och med, enligt undersökningen, vara en fara för livet.

Sverige listas tillsammans med länder som Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Irland och Österrike – med högst betyg, där överträdelser av arbetstagares rättigheter endast sker undantagsvis, enligt undersökningen.

Företag på fackens svarta lista

Bland de företag som ligger på fackens svarta lista återfinns flera välbekanta. Här är några av dem:

  • Amazon i Polen
  • H&M i Nya Zeeland
  • Coca-Cola i Hong-Kong och Uruguay
  • Hyndai i Korea
  • Nestlé i Brasilien
  • EasyJet i Spanien.

Företagen har enligt ITUC gjort sig skyldiga till överträdelser av arbetstagarnas rättigheter.

Världsfacket ITUC:s tips: Så kan du vara med och påverka

  • Gå med i facket. Ju fler medlemmar, desto starkare röst får den fackliga rörelsen i arbetet med att försvara våra mänskliga rättigheter på jobbet. Genom ditt medlemskap stöttar du kollegor i länder där fackliga rättigheter är under press. De svenska facken är del av den globala, fackliga rörelsen som samarbetar i solidaritet.
  • Var med i kampanjen #rightsindex, sprid informationen om Global Rights index 2022 och visa att du bryr dig.
  • Var en medveten konsument. Om alla såväl privat som i jobbet och föreningslivet frågar efter schyssta villkor och ställer krav på hållbarhet måste leverantörerna lyssna, eller hur? Ett exempel är att se till att handla Fairtrade när det går.
  • Påverka dina politiker. Kontakta politiker och ställ krav på att de ska lyfta frågan om fackliga kränkningar i andra länder. Och skriv under internationella protestbrev till stöd för fackligt aktiva. Du hittar dem här: www.labourstart.org.
Annica Ögren

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Växande lokalförening gör skillnad

FÖRTROENDEVALDA Lokalföreningen i Ragunda driver frågan om...
18 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

Nytt varsel på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLING Fortsatta nedskärningar väntar på Arbetsfö...
13 mars, 2024

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024


Läs även

Vad är det för skillnad på flextid och övertid?

EXPERTEN SVARAR Nours kollegor behöver regelbundet jobba ö...
8 februari, 2024

Välkomnar före detta kriminella

REPORTAGE Att erbjuda jobb även till personer med st...
1 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Amineh Kakabaveh efter stormen: ”Jag borde ha ...

PORTRÄTT Kritiserad från både höger och vänster sto...
12 januari, 2024