10 juni, 2020

Strejkrätten stryps på många håll i världen

Rätten att strejka har begränsats för medborgare i 123 länder i världen bara i år. Det rapporterar världsfacket ITUC.

ituc_1

Arbetares rättigheter har försämrats i världen, rapporterar världsfacket ITUC.

Det är en mörk bild av läget för världens arbetare som målas upp i årets rapport från ITUC, Global Rights Index.

I en lång rad länder har rätten att strejka begränsats och på vissa håll helt förbjudits. Fackliga företrädare har hotats och till och med dödats. De svaga rättigheterna för arbetare och fackligt engagerade fanns redan före coronapandemin slog till och det har försvårat för flera länders hantering av pandemins följder, konstaterar Sharan Burrow, generalsekreterare i ITUC.

När ekonomier runt om i världen ska återhämta sig efter pandemin krävs ett nytt socialt kontrakt för att skapa hållbara ekonomier, skriver hon vidare. ”Men om vi inte bygger ett förtroende för demokratin, med början i demokratin på arbetsplatser, riskerar vi själva grunden i våra samhällen”.

Ett tecken på försämrade rättigheter är den förföljelse som drabbar arbetare som deltar i strejker. I exempelvis Thailand har rättegången börjat för 13 ledare från fackförbundet för den statliga järnvägen. De står åtalade för bland annat korruption och riskerar upp till fem års fängelse. De har också blivit uppsagda från sina jobb sedan de organiserade en nationell säkerhetskampanj efter en järnvägsolycka 2009. I Vietnam dömdes två aktivister för att ha deltagit i demonstrationer till 17 respektive 11 år i fängelse.

Det är bara två av flera exempel på hur personer har åtalats och dömts för att ha demonstrerat och strejkat. I Brasilien greps ordföranden för tjänstemannafacket godtyckligt under en strejk i Rio de Janeiro och i Indien avskedades 294 arbetare för att de hade deltagit i en hundra dagar lång strejk.

Listan på övergrepp mot fackliga rättigheter är lång och ITUC har i sin rapport listat världens sämsta länder för arbetare att verka i. Åtta länder har dock förbättrat sin position det senaste året: Argentina, Kanada, Ghana, Namibia, Qatar, Sierra Leone, Spanien och Vietnam.

 

LISTA De tio värsta länderna för arbetare:

1.     Bangladesh: En halv miljon anställda i klädindustrin förbjuds att vara medlem i fackföreningar.

2.     Brasilien: Flera dödshot har riktats mot fackliga ledare. Och för ett år sedan, den 11 juni 2019, sköts fackledaren Carlos Cabral Pereira till döds av två oidentifierade män på motorcykel. Hot hade riktats mot honom i flera år och han var känd för att tala för fattiga bönders rätt till land.

3.     Colombia: Mellan januari 2019 och mars 2020 mördades 14 fackliga ledare.

4.     Egypten: En rad arbetare som organiserade strejker har gripits av polis. Sedan alla oberoende fackförbund upplöstes för två år sedan väntar en lång rad fortfarande på att bli registrerade på nytt.

5.     Honduras: Jorge Alberto Acosta, ordförande för Honduras äldsta fackförening som representerar arbetare på Chiquitas bananplantager, sköts till döds i november förra året. 2018 strejkade arbetarna på bananplantagerna efter att företaget hade försämrat deras tillgång till hälsovård.

6.     Indien: Polisen har i år använt oproportionerligt våld mot arbetare som har protesterat och krävt bättre löner och arbetsvillkor. I oktober förra året greps tusentals kontraktsarbetare i nio regioner efter att ha protesterat mot förändrade arbetsvillkor.

7.     Kazakstan: Efter att ha upplösts 2017 har fackförbundet Confederation of Independent Trade Union om Kazakhstan inte lyckats registrera sig på nytt. Upprepade försök har stoppats av myndigheterna. En facklig ledare har dömts till fem månaders fängelse för fackliga aktiviteter.

8.     Filippinerna: Två fackliga ledare mördades under 2019 av okända gärningsmän. Båda sköts till döds och båda gångerna lyckades gärningsmannen fly. Under president Dutartes tid vid makten har 43 mord begåtts på personer som kämpar för arbetares rättigheter.

9.     Turkiet: Sedan kuppförsöket 2016 har turkiska regeringen genomfört flera begränsningar och skärpningar av fackliga rättigheter. Fackliga ledare har gripits och förhörts av polis sedan de har uttalat kritik mot regeringen.

10.  Zimbabwe: Både ordförande och generalsekreteraren i fackförbundet ZCTU har fått dödshot och varningar om de inte gav upp sina planer på att organisera strejk. Peter Magombeyi, ordförande i Zimbabwe Hospital Doctors Association, kidnappades i höstas. Han har i många år kämpat för bättre villkor för läkare.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024


Läs även

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024