Ett decennium är till ända och ett nytt väntar. Men vad för 2020 med sig i den fackliga nyhetsvärlden? Tio år framåt är lång tid att spana, men bara under det närmaste året kommer flera stora frågor för alla medlemmar i Akademikerförbundet SSR att få svar.
– Det blir en spännande vår, konstaterar Åsa Bolmstedt.
Avtalsrörelsen drar snart i gång på allvar. Yrkanden har växlats och förhandlingarna startar i januari. Det är en avtalsrörelse som berör nästan tre miljoner anställda.
– Den kommer vi förstås att följa ordentligt. Det ska också bli spännande att se om det blir några gröna klausuler, så som förbundet har öppnat för efter att medlemmarna ställde krav på att de skulle agera i klimatfrågan.
Akademikern kommer även att hålla ögonen på de pågående förhandlingarna om lagen om anställningsskydd, las, liksom regeringens utredning i samma fråga. I slutet av maj ska regeringens utredare presentera ett förslag. Och på sensommaren kommer troligtvis fack och arbetsgivare i privat sektor att fortsätta förhandlingarna i skarpt läge. Men mycket är fortfarande ovisst, inte minst med tanke på de senaste veckornas avhopp från flera fackförbund.
– Det har varit turbulent den senaste tiden i förhandlingarna för den privata sektorn. Vi får se om de hinner samla sig och komma med ett förslag i så pass god tid att regeringen accepterar det, säger Åsa Bolmstedt.
Vi kommer också att hålla koll på om regeringens utredning med förslag på lagstiftning tar hänsyn till det avtal som Akademikerförbundet SSR redan har träffat med arbetsgivare i kommuner och regioner.
– Vi kommer också att titta på vilka konkreta förändringar det kommer att bli i anställningsskyddet för enskilda medlemmar.
Den tredje stora frågan som dyker upp är utredningen om en ny socialtjänstlag som ska presenteras till sommaren.
– Den berör många av våra läsare som jobbar med socialtjänstlagen, säger Åsa Bolmstedt.
Under året fortsätter också omgörningen av Arbetsförmedlingen, där det kom nya besked om kontor och bemanning före jul.
– Där kommer vi att hålla koll och se vart det tar vägen.
Flera stora frågor väntar på svar under året som kommer och Akademikern kommer att rapportera löpande som vanligt. Ni läsare är välkomna att höra av er med tips eller önskemål om vad ni vill läsa mer om.
Med detta tackar vi för året som gått och önskar alla läsare ett riktigt gott nytt år!
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.