Saco-S: ”Bekymmersamt att extratjänsterna försvinner”

ARBETSFÖRMEDLING När oppositionens budget klubbades i riksdagen försvann extratjänsterna. ”Mycket bekymmersamt”, säger Helén Justegård på Saco-S på Arbetsförmedlingen som på torsdagen fick nya direktiv av regeringen.

Arbetsförmedlingen och Helen Justergård, Saco

Helén Justergård orförande för Saco-S-föreningen på Arbetsförmedlingen, är bekymrad över att extratjänsterna tas bort.

Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

En hel del av det som presenterades när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) höll pressträff på torsdagen före julafton var väntat. Det säger Helén Justegård, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen. De förändringar som Arbetsförmedlingens anställda har upplevt de senaste åren fortsätter.

– Jag tror att många är luttrade. Det finns en risk att medarbetare med eftertraktad akademisk kompetens söker sig bort från Arbetsförmedlingen, säger hon.

Hon tycker att det är särskilt bekymmersamt för kommande år att extratjänsterna försvinner. Den posten plockades bort i oppositionens budget som röstades igenom i riksdagen. Extratjänsterna finns för personer som har varit arbetslösa en längre tid eller är nyanlända i Sverige. Det är anställningar i offentlig eller ideell sektor med lön enligt kollektivavtal, men där arbetsgivaren får ersättning från staten.

– Det är ett jättebekymmer att extratjänsterna försvinner. Den insatsen är bra, särskilt för invandrade kvinnor med låg utbildning, säger hon.

– Vissa kallar det för låtsasjobb, men de kommer ut och rör sig på arbetsmarknaden. Det har varit en bra insats för den gruppen så det är ett dilemma. Det är väldigt synd att inte oppositionen ser vad det ger.

eva_nordmark

Även Eva Nordmark lyfte frågan om extrajobb under pressträffen och nämnde att långtidsarbetslösheten fortfarande är ett stort problem.

– Vi ser ett gap mellan inrikes och utrikes födda. Särskilt utrikes födda kvinnor ligger efter. Min viktigaste prioritering är att se till att alla kvinnor får möjlighet till arbete och självständighet.

49 procent av dem som har extratjänster är just utrikes födda kvinnor, enligt ministern.

– Jag och regeringen beklagar att oppositionen har tagit bort extratjänsterna.

Mats Green, Moderaternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor, tycker däremot inte att extratjänsterna är en lyckad åtgärd.

Mats Green, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Riksdagen

– Man ska komma ihåg att bara tre procent av kvinnorna och fyra procent av männen får ett riktigt osubventionerat jobb efter en extratjänst. Kostnaden för skattebetalare är alltså sju miljoner kronor per jobb. Om extratjänster är ett exempel på en lyckad åtgärd, vad är då en misslyckad åtgärd?

Han konstaterar att kvinnor är överrepresenterade i ineffektiva och dyra insatser.

– Det är bättre att arbetslösa får stöd och insatser som leder till riktiga jobb. Fler utrikes födda kvinnor behöver nystartsjobb, som vi förstärker i budgeten för 2022.

Under pressträffen presenterade ministern tre nyheter i Arbetsförmedlingens regleringsbrev för 2022: Bättre närvaro i hela landet, mer samarbete med kriminalvården och fler insatser som utförs av privata aktörer.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter, meddelade Eva Nordmark, och antalet deltagare i insatser hos externa aktörer ska öka under nästa år. Samtidigt arbetar regeringen vidare med de många remissvar som har kommit in gällande detta.

Helén Justegård efterlyser mer flexibilitet i ersättningarna för de personer som deltar i insatser hos privata aktörer.

– När fler går över till privata aktörer ska de få aktivitetsstöd i stället för a-kassa, men de pengarna kan ta slut. Myndigheten önskar att man kan flytta pengar mellan a-kassebudgeten och aktivitetsstöd. För om pengarna tar slut kan vi inte sätta fler hos privata aktörer.

Även om Arbetsförmedlingen är närvarande på fler platser i landet nu än för ett år sedan, måste det arbetet öka, meddelade ministern också. Det kan, som tidigare, ske i samarbete med kommunen eller ett statligt servicekontor.

– Det funkar inte optimalt. Vi måste se till att det finns bättre närvaro lokalt och regionalt. De digitala tjänsterna funkar inte för alla människor, framför allt inte om man har varit borta en längre tid från arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen får också i uppdrag att samarbeta mer med Kriminalvården för att ge stöd till personer som har suttit i fängelse.

– De ska nå fler klienter. Den som har avtjänat sitt straff och vill bryta med en kriminell livsstil ska få stöd för att komma ut i arbete, sade Eva Nordmark.

Läs mer >> Reformeringen av Arbetsförmedlingen fortsätter

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024


Läs även

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Jämlikhetsdata i arbetet mot rasism i arbetslivet

LIKABEHANDLING Panelsamtal om jämlikhetsdata och huruvida...
20 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024