1. Vem kan söka?
Om du är mellan 27 och 62 år, har arbetat minst åtta av de senaste 14 åren och minst tolv månader de senaste två åren har du rätt att söka omställningsstudiestöd. Ansökan till vårterminen 2025 öppnade den 1 oktober. Väntetiden kan vara lång, så det är bra att fylla i ansökan noga för att slippa onödig väntan. Många får vänta på besked till efter studiestarten.
2. Vad vill du studera?
Utbildningar som ger rätt till studiemedel ger också rätt till omställningsstudiestöd. Du kan studera på universitet, högskola, folkhögskola, yrkeshögskola eller komvux. Utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden, det ska alltså finnas ett behov av den sortens kompetens.
3. Får inte ersätta kompetensutveckling
Utbildningar som du borde få av din arbetsgivare för att klara dina arbetsuppgifter ger inte rätt till omställningsstudiestöd. Inte heller utbildningar som bara löser ett behov av kompetens hos en specifik arbetsgivare.
4. Kontakta rätt omställningsorganisation
Omställningsorganisationen kan ge stöd till den som vill studera med omställningsstudiestöd och kan skriva ett yttrande till CSN om att utbildningen stärker din plats på arbetsmarknaden. Du kan ta reda på vilken omställningsorganisation du hör till på CSN.
5. 80 procent av lönen
Den som beviljas stöd har rätt till dels ett bidrag på 80 procent av den tidigare lönen (upp till ett visst belopp) och dels ett lån. Stödet ges i 44 veckor för heltidsstudier. Det går också bra att läsa på deltid, dock som lägst 20 procent.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.