1. Rätt att fortsätta jobba
Ingen kan tvinga dig att sluta jobba när du fyller 65. I dag har du samma anställningstrygghet som dina yngre kollegor fram till den månad du fyller 67 år. Men lagen är på väg att ändras. Från nästa år höjs gränsen till 68 år och år 2023 till 69 år.
2. Smart att vänta med pension
Du kan tjäna en rejäl slant på att fortsätta arbeta efter 65-årsdagen. Och det finns ingen övre åldersgräns då du måste börja ta ut din pension. Du kan också fortsätta jobba deltid och vara pensionär på deltid. Men du kan behöva göra ett aktivt val för att pensionen inte ska börja betalas ut när du fyller 65 år.
3. Ingen rätt till a-kassa
Rätten till a-kassa och sjukersättning upphör den dagen du fyller 65 år. Och rätten till sjukpenning begränsas, den som fyllt 65 år har inte alltid rätt till fler än 180 dagar. Enligt ett partiöverskridande förslag kommer den gränsen dock att flyttas år 2023, till 66 år.
4. Mer pengar i fickan
Det finns många fördelar för en arbetsgivare att anställa den som är lite äldre. En av dem är ekonomisk eftersom arbetsgivaravgiften sänks det år du fyller 66 år. Samtidigt sänks skatten på din arbetsinkomst, vilket innebär mer i fickan för dig.
5. Blir du orättvist behandlad?
Alla arbetsgivare har ett ansvar för att förhindra åldersdiskriminering. Om du går miste om kompetensutveckling, en befordran, eller en ny tjänst eftersom du är äldre kan du vara utsatt för diskriminering. Detsamma gäller om du blir trakasserad på grund av din ålder.
Text: Johanna Kvarnsell
Fler "Så funkar det"- artiklar:
Så funkar det: Terminalglasögon
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.