Grön omställning har varit på allas läppar det senaste decenniet, och flera jättesatsningar i norra Sverige har fått investerarna att flockas och kommuner att satsa stora pengar.
I ett reportage i Akademikern för snart två år sedan, om det massiva behovet av arbetskraft till Norrlands framväxande gröna industrier och allt omkring som följer med i utvecklingen, flaggade Christian Sandström för en grön bubbla.
– Egentligen varnade jag i allmänhet för den här sortens gröna bubblor, och i synnerhet för det fossilfria stålet som kräver enormt mycket i form av ekonomiska och tekniska resurser. Däremot hade jag aldrig trott att Northvolt skulle hamna i en sådan här kris, det kändes ändå som den mest trovärdiga satsningen i Norrland.
Han kallar Northvolt flaggskeppet för den gröna industrin som har satt Skellefteå på den internationella kartan. Politiker och kommunen har lovordat satsningen och stora investeringar har gjorts, inte minst med offentliga medel. Man har lockat med framtidens jobb och människor från hela världen har bosatt sig i kommunen för att jobba i fabriken och kringliggande verksamheter.
Vad blir konsekvenserna om krisen på Northvolt förvärras?
– Det påverkar ju hela kommunen på ett eller annat sätt. Arbetstillfällen försvinner, enskilda bolag och småföretagare drabbas, offentliga medel som satsats riskerar att brinna inne. Problemet är att ingen vågat ställa kritiska frågor förrän det är för sent.
Vad tror du kommer hända härnäst?
– Northvolt kommer att struktureras om på något vis via en konkurs, det är det enda rimliga utfallet. En betydande del av personalstyrkan består av kompetens utifrån, så kallad ”fly in, fly out” kommer helt enkelt flygas ut och inte komma tillbaka. Sedan finns det förstås många som drabbas lokalt.
Christian Sandström tror att krisen på Northvolt kan ge ringar på vattnet inom hela den gröna industrin genom att fler börjar tveka och investerare vänder på klacken.
– Jag tror att det redan hänt på många håll, i alla fall när det gäller satsningar på idéstadiet eller som är under uppbyggnad, att de kvävs i sin linda. Retoriken är ofta densamma – det är världsledande, gröna jobb, ny exportindustri. Men man har inte musklerna att ro det i land, varken ekonomiska, tekniska eller kompetensmässiga. Det handlar om projekt som kräver så mycket stöd att det inte blir bärkraftigt.
Är inte den gröna omställningen viktig för framtiden?
– Absolut, grön utveckling kommer att fortsätta, men hellre små framsteg än stora klavertramp. Jag tror att det är mycket runt batterier, vätgassatsningar och havsbaserad vindkraft som inte kommer bli av på grund av de underliggande tekniska och ekonomiska realiteterna.
Fotnot: Christian Sandström är docent och forskare vid högskolan i Jönköping och kolumnist i Affärsvärlden.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.