1. Ingen skatt på friskvårdsbidrag
På många arbetsplatser finns friskvårdsbidrag som du kan använda till motion eller annan friskvård, som exempelvis massage. Bidraget måste rikta sig till alla anställda. Arbetsgivaren bestämmer beloppet och för upp till 5 000 kronor per år behöver du inte skatta. Vid summor över det bli hela bidraget skattepliktigt.
2. Nu får du golfa, rida eller åka skidor
Tidigare har bidraget endast gällt enklare aktiviteter som inte krävt dyr utrustning. Men efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen ändrades reglerna den 1 januari i år och nu är till exempel dykkurs, ridskola, liftkort och golflektioner okej från Skatteverkets perspektiv. Det är dock fortfarande arbetsgivaren som avgör vilka aktiviteter hen godkänner.
3. Gymkort i stället för bidrag
I stället för en viss summa i bidrag kan arbetsgivaren välja att stå för kostnaden för exempelvis ett gymkort. Exakt var gränsen för att slippa skatt går i det fallet är inte tydlig, men ett årskort på gym är okej. Däremot får arbetsgivaren inte stå för träningsutrustning eller friskvård i din bostad.
4. Tid att träna på arbetstid
Förutom ekonomiskt stöd kan arbetsgivaren också ge dig möjlighet att utöva friskvården på arbetstid, ofta i form av en friskvårdstimme. Andra erbjuder regelbunden massage av stela kontorsryggar på jobbet.
5. Livsvård
Friskvård räknas som en personalvårdsförmån. Arbetsgivaren kan välja att ge bidrag även för andra typer av aktiviter som ger trivsel på arbetet, exempelvis utflykter eller för att arbetsplatsens konstförening ska kunna göra inköpsresor.
Text: Åsa Bolmstedt, Akademikern.
Läs mer:
De satsar på livsvårdstimme för att minska stressen
Läs fler "Så funkar det"-artiklar:
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.