– Dagens besked är inte jätteroligt. Vi hade kanske velat nå lite längre, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en presskonferens.
LO:s styrelse förkastar förslaget. Däremot meddelar PTK, som företräder bland annat Akademikerförbundet SSR:s medlemmar i privat sektor, att de säger ja till förslaget.
Trots ett andra försök har alltså partena inte lyckats nå en överenskommelse om anställningsskyddet. Därmed är det upp till politiken att lagstifta, även om det fortfarande är något oklart vad det innebär att två av tre parter är överens.
Vid en presskonferens meddelade PTK och Svenskt Näringsliv att de är överens om ett avtal. Hur de ska gå vidare är inte klart än.
– Vi är beredda att anta överenskommelsen, sade Martin Wästfelt, en av förhandlarna från PTK, vid en presskonferens på fredagskvällen.
Han säger också att det inte var ett självklart eller lätt beslut, men PTK anser att fördelarna övervägde.
– Det är beklagligt att LO tackar nej, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.
– Nu får vi smälta det här och får vi fundera på hur vi går vidare.
Exakt vad det innebär för den hotande regeringskrisen att två av parterna är överens är oklart.
Enligt uppgörelsen som regeringen gjorde med samarbetspartierna i januariavtalet är det utredningen av Gudmund Toijer som ska ligga till grund för lagstiftning om parterna inte når en överenskommelse.
För regeringen innebär beskedet från LO en svår sits, kanske med risk för regeringskris. Jonas Sjöstedt hotar med misstroendeomröstning om regeringen lägger fram las-utredningen som lagförslag och får stöd av M, KD och SD. Något som räcker för att fälla regeringen.
Samtidigt deklarerar samarbetspartierna att januariavtalet inte längre gäller om las-utredningen inte läggs fram som lagförslag. Och därmed finns inget samarbete och inte heller det stöd som regeringen behöver.
Susanna Gideonsson vill inte kommentera det politiska läget utan konstaterar att det förslag som låg på bordet var för dåligt för medlemmarna för att det skulle accepteras.
– Vi stänger aldrig dörren för förhandling, men vi har gjort ett ordentligt redigt försök att komma överens och vi lyckades inte.
Jonas Sjöstedt står fast vid sitt hot.
– Nu begär jag besked av Stefan Löfven. Han måste ta tillbaka Toijer-utredningen. Om han ger det beskedet undviker vi en politisk kris som annars kan komma ganska snart, säger han till Sveriges radio på fredagseftermiddagen.
Vi beklagar att parterna inte har kunnat komma överens i LAS-förhandlingen. Huvudansvaret för detta ligger hos regeringen som ställde sig på arbetsgivarnas sida med hot om lagstiftning.
— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) October 16, 2020
Saco beklagar på Twitter att parterna inte har nått en överenskommelse.
Beklagligt att parterna inte enats. Utredningens förslag skulle innebära en obalans på arbetsmarknaden och skapa otrygga arbetsplatser. Nu måste regeringen och samarbetspartierna lyssna på remissinstanserna innan man går vidare. #las #svpol #arbpol
— Saco (@Akademikerna) October 16, 2020
Remissvaren ska vara regeringen tillhanda senast den 26 oktober.
Läs mer › PTK: Det var inte tiden som avgjorde
Läs mer › Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: Det kan bli väldigt tufft
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.