22 januari, 2021

Rekordmånga anmälningar om smitta på jobbet

Fler och fler arbetsplatser anmäler att de anställda har utsatts för covidsmitta. Många fall rapporteras från socialtjänsten, men även de som arbetar i kriminalvården och med personaladministration har utsatts, enligt anmälningarna till Arbetsmiljöverket.

aldreomsorg

Flest anmälningar om personal som utsätts för smitta kommer från vård och äldreomsorg. Men Arbetsmiljöverket har även fått in många anmälningar från socialtjänsten och kriminalvården.

MIKAEL GUSTAVSEN

Rekordmånga anmälningar om att anställda har exponerats för coronaviruset har kommit in till Arbetsmiljöverket de senaste veckorna.

– Ja, det har ökat. De senaste veckorna har vi slagit rekord varje vecka, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Om en anställd exponeras för coronaviruset i samband med arbetet är arbetsgivaren skyldig att anmäla det till Arbetsmiljöverket. I början av pandemin handlade de flesta anmälningar om att personal vårdat covidpatienter utan skyddsutrustning.

– Den typen av anmälningar försvann när tillgången till skyddsutrustning blev bättre, förklarar Ulrika Scholander.

– Under hösten och vintern har vi fått in anmälningar från fler branscher, och nu har det mer handlat om smitta kollegor emellan. Det kan vara lärare som smittar varandra i ett lärarrum eller en grupp som blivit smittade på en konferens eller ett möte.

Totalt sett kommer fortfarande flest anmälningar från vården och äldreomsorgen, men även inom socialtjänsten, kriminalvården och HR har många rapporterat att personal har utsatts för smitta.

 

Enligt Ulrika Scholander följer antalet anmälningar den ökade smittspridningen i landet. Men arbetsgivare kan också ha blivit bättre på att rapportera in smitta.

– Jag tänker att det är en kombination mellan olika faktorer. Dels det höga smittläget i landet, vi ser fler anmälningar från regioner där smittspridningen är högre, så det hänger ihop. Och dels har vi förtydligat informationen om vilka som ska anmäla vilket kan göra att fler vet om hur de ska göra.

Ett samband finns också med att fler har kunnat testa sig för covid-19, något som sannolikt har lett till att Arbetsmiljöverket fått in fler anmälningar.

Om Arbetsmiljöverket bedömer att det är värt att gå vidare med en anmälan begärs en utredning av händelsen. Arbetsgivaren ska också uppge vad som görs för att händelsen inte ska upprepas. Om detta inte är gjort vid en uppföljning kan myndigheten göra en inspektion på arbetsplatsen.

– Det är svårt att undvika smitta till hundra procent. Det är inte det vi kräver, utan vi tittar på om arbetsgivaren har gjort en riskbedömning och vidtagit rimliga åtgärder, säger Ulrika Scholander.

Om det ingår i arbetet att man träffar mycket folk bör arbetsgivaren anpassa arbetet och lokalerna för att minska risken för smitta så gott det går.

Text: Johanna Kvarnsell och Annika Clemens

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Forskaren: ”Hjärnan behöver ständigt starta om”

ARBETSMILJÖ Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut ...
10 september, 2024

Facket kräver legitimering för alla kuratorer i Väst...

POLITIK Förhandlingen med arbetsgivaren om legitim...
6 september, 2024


Läs även

Drömmen om kortare arbetstid

SPANING Efter ett halvt sekel med 40-timmarsvecka ...
5 augusti, 2024

Ny guide för hbtqi-vänliga arbetsplatser

LIKABEHANDLING Hur arbetar man inkluderande för att motve...
30 juli, 2024

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024