29 oktober, 2020

Regeringen går vidare med parternas förslag – ”En seger”

Las-utredningen kastas i papperskorgen, så som Akademikerförbundet SSR önskade. Regeringen väljer att gå vidare med parternas överenskommelse trots att LO sa nej. "En seger för partsmodellen"

eva_n_pk

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) berättade på en pressträff att regeringen avser att gå vidare med las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, trots att LO sade nej till den.

Beskedet välkomnas av Akademikerförbundet SSR.

– Vi tycker att det här är bra. Det är bra att man följer linjen med en partslösning, säger förbundsordförande Heike Erkers.

– Det är klart att vi stödjer det här i stället för Toijer-utredningen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark meddelade på en presskonferens på torsdagsmorgonen att regeringen kommer att gå vidare med det las-förslag som PTK och Svenskt Näringsliv är överens om, men som LO har sagt nej till. Sedan det stod klart att PTK och Svenskt Näringsliv var överens, men att förhandlingarna hade kraschat igen när LO sade nej, har hon fört samtal med parterna.

– PTK och Svenskt Näringsliv vill att överenskommelsen ska ligga till grund för lagstiftning och regeringens uppfattning är därmed att det finns en överenskommelse, sade ministern på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Därmed går regeringen inte vidare med las-utredningen som presenterades av Gudmund Toijer i början av sommaren.

– Det var väldigt välkommet och en seger för partsmodellen, säger förbundets förhandlingschef Markus Furuberg.

– Vi är nöjda så här långt. Det är precis det vi har velat hela tiden utifrån de förutsättningar som getts.

Heike Erkers vill också särskilt lyfta Eva Nordmarks nämnande av det avtal som redan finns om arbetsrätten för anställda i offentlig sektor. I slutet av förra året kom facken i regional och kommunal sektor överens med SKR och Sobona om motsvarande avtal som LO, PTK och Svenskt näringsliv har förhandlat om för privat sektor under hösten.

Förbundsdirektör Lars Holmblad är också glad över beskedet, men påpekar också att det finns mycket kvar för förbundet att följa. Nu ska regeringen arbeta fram förslag på ny lagstiftning om las, lagen om anställningsskydd.

– Det är inte på något sätt klart med det här. Vi måste följa hur regeringen kommer att utforma las, det vet vi inte än.

Men dagens besked var ändå positivt.

– Det finns naturligtvis saker som vi är fundersamma kring i uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, men beskedet är bra för den svenska partsmodellen, säger Lars Holmblad.

– Det viktigaste var att få bort Toijer-utredningen. Den var en katastrof.

Läs mer › Las-förhandlingarna har kraschat – LO säger nej

Läs mer › Så funkar det: Nya las tar form

Annika Clemens

Läs även

Sju punkter att ha koll på i nya las

ARBETSRÄTT Den 30 juni träder nya lagen om anställnin...
29 juni, 2022

Svarta listan: Värsta länderna för arbetare

INTERNATIONELLT Världsfacket ITUC:s svarta lista visar att...
28 juni, 2022

Detta har hänt: Mycket oro på vägen mot avtal

AVTAL Den svenska modellen överlevde och ministe...
22 juni, 2022

Historiskt avtal signerat på historisk mark

AVTAL I dag skrev arbetsmarknadens parter under ...
22 juni, 2022