21 november, 2022

Qatar-VM ställer samhällsengagerade fotbollsfans inför dilemma

INTERNATIONELLT Årets fotbolls-VM för herrar är igång, ett månadslångt idrottsevenemang som senast lockade 3,5 miljarder tv-tittare. Men många samhällsengagerade fotbollsfans känner olust inför årets mästerskap i Qatar.

Det blir bojkott av fotbolls-VM i Qatar för många samhällsengagerade fotbollsfans. Det visar Akademikerns enkät.

Både den internationella fotbollsorganisationen Fifa och värdlandet Qatar har fått hård kritik av den fackliga rörelsen, människorättsorganisationer och fotbollsspelare. Gulfstaten anklagas för att ha mutat till sig mästerskapet och för att kränka mänskliga rättigheter.

Qatar är en absolut monarki som styrs av emiren. Ett land där homosexualitet är olagligt och där medborgarna har en begränsad press-, yttrande- förenings- och mötesfrihet. VM-arenorna har byggts av migrantarbetare från Syd- och Sydostasien under slavliknande arbetsvillkor, där de inte tillåts att bilda eller gå med i fackföreningar. Enligt den brittiska tidningen The Guardian så har 6 750 migrantarbetare mist livet i Qatar sedan 2010.

Kan tv-tittare se detta utskällda fotbolls-VM med gott samvete? Många fotbollsintresserade tycker inte det, visar Akademikerns enkät.

Maria Östberg Svanelind, Internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR och i många år ledamot i Hammarby Fotboll AB:s-styrelse.

Brukar du titta på fotbolls-VM?

– Jag brukar inte titta på alla matcher, men är intresserad av fotboll.

Ska du titta på årets mästerskap?

– Nej, jag kommer att bojkotta VM. Jag kommer att avstå, som en personlig protest.

Varför?

– Jag tycker att Qatar är ett illa valt land för att arrangera ett fotbolls-VM. De kränker ständigt mänskliga rättigheter, kvinnors ställning är underordnad och HBTQI+personer är olagliga och straffas. Det finns inga fria fackföreningar i Qatar, och även om det fanns så skulle migrantarbetarna inte ha någon tillgång till dem. I Qatar använder man sig av kafala-systemet som innebär att migrantarbetarna är i princip livegna. De får inte ens behålla sina pass. Det är ett slavliknande system och gäller i andra sektorer också.

Akademikerförbundet SSR tog tidigt ställning tidigt mot fotbolls VM i Qatar, tillsammans med den internationella fackföreningsrörelsen. Vi har backat upp Bygg- och träarbetarinternationalen, BWI, och Svenska Byggnadsarbetarförbundet i deras kampanjer. Vi ser ingen anledning att ompröva det. Qatar-VM är ett bra tillfälle att sätta fokus på frågor om mänskliga rättigheter och schyssta arbetsvillkor.

Jag tycker att man kan kräva av de stora internationella idrottsorganisationerna, som FIFA och IOK, att de länder där de väljer att placera de stora mästerskapen följer ILO:s (FN:s organ för arbetslivsfrågor) kärnkonventioner för både löner och andra villkor. Att de är försäkrade om de skadas, eller avlider av sitt arbete.

Spelar det någon roll om man tittar eller inte?

– Ja, det spelar stor roll. Reklamintäkterna är enorma och viktiga för arrangörerna. Men de bygger på att mästerskapens sänds över hela världen, och når tittare över hela världen.

Maja Aase, kommunikationsstrateg och pressansvarig på Union to union.

Brukar du titta på fotbolls-VM?

– Jag brukar titta när det är stora evenemang

Ska du titta i år?

– Jag kommer nog att titta delvis. Jag kommer säkerligen att titta på VM-finalen. Men med ryggen mot tv:n i hemmaprotest.

Varför?

– Jag tycker att det är en otrolig skandal på alla sätt. Det är fruktansvärt att man kan muta sig fram till att arrangera ett VM på det här sättet. Ett land som Qatar som saknar mänskliga rättigheter, där HBTQi-personer kan misshandlas på gatan och migrantarbetare dör på jobbet. Jag har varit oerhört engagerad i det här. Jag har skrivit om det i flera år i mitt jobb som kommunikationsstrateg på Union to union. Jag uppskattar allt som svenska Byggnadsarbetarförbundet har gjort och har läst Olof Lundhs otroligt braiga bok ”Templet i öknen: Så köpte Qatar världens största sport”.

Spelar det någon roll om vi tittar eller inte?

– Allt vi gör spelar roll. Jag uppskattar till exempel att det finns flera pubar och sportbarer i bland annat Tyskland som sagt att de inte kommer att visa VM-matcherna, trots att de förlorar en massa pengar på det.

Kommer du att hålla på någon speciell?

– Jag håller på migrantarbetarna och så hoppas jag att det blir massor med protestmanifestationer under VM.

Vem tror du vinner?

– Det vore otroligt kul om Brasilien vann efter den totala förnedringen i VM i Brasilien 2014 när Tyskland vann med 7-1 i semifinalen. Nu har de fått en ny president som verkar mycket mer demokratisk än den tidigare. Jag hoppas att de vinner. Det vore roligt för Brasilien.

Ekim Caglar, utbildad statsvetare, kommunikatör på Ideell arena samt frilansskribent och författare till böckerna ”Propagandafotboll” (2017 på Leopard förlag) och ”Fotboll i krig och fred” (2020 på förlaget Fri tanke).

Brukar du titta på fotbolls-VM? 

– Ja, många av mina barn- och ungdomsminnen är direkt kopplade till turneringarna. Jag är fast sedan 1994.

Kommer du att titta i år?

– Jag planerar inte att se turneringen.

Varför?

– Omständigheterna kring turneringen, där VM-satsningarna har lett till ett mänskligt lidande för framför allt migrantarbetare, i en absolut monarki som inte erkänner exempelvis hbtqi+-personer och kvinnor några rättigheter, har tagit udden av glädjen med mästerskapet för min del. Det är ett politiserat mästerskap där Qatars vilja att tillskansa sig mjuk makt är en av ingredienserna. Men jag bojkottar inte turneringen. Jag har bara hunnit tröttna på mycket av den moderna fotbollen. Samma gäller flera stora ligor och Champions League.

Har du haft samvetskval?

– Nästan all fotboll på toppnivå är redan invävd med samhälleliga processer som jag tycker förstör sporten. Det gäller både hyperkommersialismen och utrymmet att köpa makt, och ibland till och med politisk sådan, med pengar. Jag gör inte anspråk på att vara konsekvent i mitt tittande på all sådan fotboll. Men jag tror att jag konsumerar relativt lite av de mest urspårade delarna av den moderna fotbollen sett till vilket fotbollsintresse jag har. Så jag känner inte något samvetskval.

Spelar det någon roll om vi tittar på matcherna eller inte?

– Jag tror inte det har någon avgörande betydelse. Men så är jag heller ingen person som tror att konsumentmakt räddar världen.

Håller du på något lag?

– Mitt lag är alltid Argentina i landslagssammanhang.

Vem tror du vinner?

– Fifa, tyvärr.

Beatrice Schönning, påverkansansvarig, Amnesty International Sweden.

Är du fotbollsintresserad?

– Jag är AIK:are, har årskort och går på de flesta hemmamatcher.

Brukar du titta på fotbolls-VM?

– Det var där som mitt fotbollsintresse började. Jag brukar ganska slaviskt boka in att kolla på VM-matcherna annars.

Ska du titta på årets fotbolls-VM?

– Jag tror faktiskt inte det. Det känns inte kul. Jag har inte lust med det.

Varför?

– Det är allt kring Qatar; människorättskränkningarna som sker där, korruptionen inom Fifa, apatin från sponsorerna i att ta tag i det och även broadcastingföretagen. Det här är inte det som jag gillar med fotboll. Amnesty har bevakat läget för mänskliga rättighete i Qatar långt innan de fick fotbolls-VM och haft särskilt fokus på migrantarbetare. Vi vet att det skett många övergrepp, människor har till och med förlorat livet. Därför driver Amnesty, Human Rights Watch och en rad andra organisationer en global kampanj för att Fifa och Qatar ska gottgöra genom att betala ut pengar till drabbade migrantarbetare och deras familjer.

Sportswashing är inte ett nytt fenomen. Men Qatar sticker ändå ut i allt från människorättskränkningar som man visste långt innan och allvaret i de kränkningarna, den oerhört begränsade yttrandefriheten som finns kring migrantarbetares förhållanden och allt däremellan, kvinnor och hbtq-personer. Men också att det faktiskt har uppdagats att det var en korrputionshärva.

Sedan ska jag också vara ärlig och säga att det påverkar att det är VM på vintern. Det är inte lika roligt som på sommaren. En stor del av folkfesten att vara ett fotbollsfan är sommarvärmen, att kolla på matcherna utomhus. Att sitta hemma ensam och titta är inte alls lika lockande

Spelar det någon roll om man tittar eller inte, tror du?

– Jag tror att det påverkar att många säger ifrån. Men att inte titta på en tv-sändning tror jag inte gör skillnad.

Hur gör man skillnad då?

– Fotbollsförbunden har en central roll. Som fotbollsfans är det där vi behöver trycka på. Fifa är ändå en organisation där fotbollsförbunden har någon form av rösträtt.  Saudiarabien är ju ett av flera länder som annonserat sin kandidatur till VM 2030. Det vore ytterligare ett haveri om de fick det. Nu finns det en guldchans att stoppa det här för att säkerställa att Fifa gör rätt framåt.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Växande lokalförening gör skillnad

FÖRTROENDEVALDA Lokalföreningen i Ragunda driver frågan om...
18 mars, 2024

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

Nytt varsel på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLING Fortsatta nedskärningar väntar på Arbetsfö...
13 mars, 2024

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024


Läs även

Vad är det för skillnad på flextid och övertid?

EXPERTEN SVARAR Nours kollegor behöver regelbundet jobba ö...
8 februari, 2024

Välkomnar före detta kriminella

REPORTAGE Att erbjuda jobb även till personer med st...
1 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Amineh Kakabaveh efter stormen: ”Jag borde ha ...

PORTRÄTT Kritiserad från både höger och vänster sto...
12 januari, 2024