7 april, 2017

Ordföranden är positiv till regeringens nya direktiv

Nya direktiv till en ny socialtjänstlag presenterades i dag. Akademikerförbundet SSR:s förbundsordförande Heike Erkers är positiv.

heike

Nu har regeringen tagit ett steg framåt i arbetet med en ny socialtjänstlag. Tidigare i dag presenterades ett kommittédirektiv och den utredare som ska jobba med den 35 år gamla lagen, Margareta Winberg. Hon kommer bland annat att se över lagens struktur och konstruktion, se hur den kan bli lättare att tillämpa och undersöka hur kommunernas uppdrag och ansvar kan göras tydligare.

Akademikerförbundet SSR ser positivt på direktiven till översynen som Margareta Winberg ska lämna förslag på senast 1 december nästa år.

– Vi välkomnar att det görs en översyn av en lagstiftning som är lappad och lagad många gånger över lång tid. Varje gång man lappat eller lagat har det blivit mer otydligt och stökigt för våra medlemmar att jobba med lagen. Kommittédirektivet innehåller delar som är väldigt positiva, säger Heike Erkers som är förbundsordförande.

Hon menar att det nu tas ett helhetsgrepp på socialtjänsten.

– Det handlar också om att man lyfter professionens villkor och behov, exempelvis nämner direktivet att det finns ett behov av större handlingsutrymme och det tycker vi är bra. Vi hoppas också att lagen kan komma åt all den administration och alla kringuppgifter som tynger socialtjänsten i dag. 

Vid presskonferensen, som Akademikern skrev om tidigare i dag, poängterade Åsa Regnér och Margareta Winberg vikten av jämlikhet och jämställdhet inom socialtjänsten, de menar båda att det är ett prioriterat område. Heike Erkers ser positivt även på detta. 

– Det värmer extra i hjärtat att man fastställer de principer och värderingar som präglar dagens socialtjänstlag. Det handlar om att det inte görs någon skillnad mellan människor. Det är viktigt att ha det skrivet i ett läge där samhällsdebatten visar på motsatsen och ett parlamentariskt läge där det inte är givet att alla barn är lika mycket värda exempelvis.

Regeringens utredare ska också undersöka hur lagen tar tillvara på medarbetarnas kompetens.

– Vi organiserar runt 70 procent av socialsekreterarna och de besitter väldigt mycket erfarenhet och kompetens. I dag är det en förlust att man inte hinner med att ta vara på det, säger Heike Erkers. 

Text: Stina Loman, Akademikern

Akademikern

Senaste nytt

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Inkomst och utbildning påverkar livslängden

FOLKHÄLSA Höginkomsttagare lever nästan sju år längr...
22 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023


Läs även

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023

Tuff framtid för samhälls- och beteendevetare

ARBETSMARKNAD Dyster prognos för samhällsvetare, beteend...
17 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

”Om skolan var anpassad efter barns behov hade Bup i...

REPLIK Det behövs mer resurser längre ned i pyram...
15 mars, 2023