22 maj, 2018

Nytt snabbspår för nyanlända akademiker

Nu lanseras snabbspåren för nyanlända akademiker med examen inom socialt arbete och samhällsvetenskap. ”Det är min sista chans att få ett jobb inom socialt arbete”, säger studenten Rusul Ayad Mohammad.

snabbspar

I april drog två nya snabbspår för nyanlända akademiker igång på Södertörns högskola i Stockholm. Det ena spåret riktar sig till nyanlända med examen inom socialt arbete och det andra är till samhällsvetare, ekonomer och jurister.

Tanken med snabbspåren är att studenterna, majoriteten av dem kommer från länder utanför EU, lättare ska få jobb inom sitt yrke i Sverige.

– Snabbspåren fungerar som en introduktion kring Sverige och svenska villkor. Det handlar bland annat om grundkunskap i svensk välfärd, den svenska modellen och svensk juridik, säger Sandra Karlsson som är programsamordnare på Södertörns högskola.

11 studenter pluggar socialt arbete och 13 går på samhällsvetarspåret, men planen är att det kommande terminer ska vara runt 25 studenter på varje kurs. Studenterna har som lägst en kandidatexamen i ämnet och utbildningarna är godkända av Universitets- och högskolerådet.

Rusul Ayad Mohammad är 24 år och kom till Sverige från Irak 2014. Hon har en kandidatexamen i sociologi från ett universitet i Irak och hoppas nu att snabbspåret inom socialt arbete ska öka hennes chanser på svensk arbetsmarknad. För det har varit tufft för henne att hamna rätt, trots att hon haft praktik inom socialt arbete i Sverige och arbetslivserfarenhet från Irak har inte de svenska arbetsgivarna nappat på hennes ansökningar.

– I Irak är sociologi samma sak som socialt arbete, men här i Sverige behöver jag en socionomexamen för att arbeta med det jag vill, nämligen att hjälpa människor. När jag fick höra talas om snabbspåret blev jag jätteintresserad och kände att det är min sista chans att få ett jobb inom socialt arbete, säger Rusul Ayad Mohammad.

På snabbspåret inom socialt arbete pluggar studenterna bland annat välfärdspolitik, social omsorg, socialrätt och praktiknära juridisk tillämpning i utredningsarbete. Totalt 30 högskolepoäng. 

Samhällsvetarna läser om den offentliga förvaltningens verksamhet och styrning, det offentliga språket och förvaltningsrätt. Även det snabbspåret är på 30 högskolepoäng.  

Under 2016 lanserades snabbspåret för samhällsvetare, men vägen har varit lång innan snabbspåret inom socialt arbete dragit igång på grund av att det varit svårt att hitta deltagare, något Akademikern skrivit om tidigare.

Snabbspåren har kommit till genom en överenskommelse genom arbetsmarknadens parter. Akademikerförbundet SSR, Arbetsförmedlingen, KFO, ST, Vision, Universitet- och högskolerådet och SKL är parter i snabbspåret för socialt arbete. På samhällsvetarspåret är Arbetsförmedlingen, Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O, Saco och Seco parter.

Den första terminen avslutas i oktober. Då ger sig studenterna ut på praktik.

Josefine Johansson är professionsstrateg inom socialt arbete vid Akademikerförbundet SSR.

– Vi på förbundet är väldigt glada för att ett snabbspår inom socialt arbete äntligen har kommit igång och vi kommer tillsammans med arbetsgivarorganisationen KFO medverka för att hitta praktikplatser för deltagarna när studierna på Södertörns högskola har avslutats, säger hon.

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer: 

Fler nyanlända i snabbspår – men ännu få inom socialt arbete

Yrkesdörren öppnar dörren för nyanlända

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024

Kritik mot regeringen: Otydligt uppdrag till Sis

SIS Riksrevisionen har släppt en granskning so...
6 maj, 2024

Osäkra anställningar förkortar livet

ARBETSMARKNAD Forskning visar att den som har en osäker ...
2 maj, 2024

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024