6 september, 2021

Nytt kansli ska göra arbetslivet mer hållbart

ARBETSMARKNAD Regeringen inrättar ett kansli för hållbart arbetsliv. I veckan inleder de sitt tre år långa uppdrag med att identifiera behov och förslå åtgärder för ett längre och mer hållbart arbetsliv.

rosenbad

Regeringskansliet Rosenbad

Foto: Most Photos

Lars Stjernkvist

– Det ingår i en bredare strategi för att förbättra villkoren, se till så att människor orkar att jobba längre och är bättre rustade när man väl kommer in i arbetslivet. Kansliet ska föreslå åtgärder, men också se till så att de förslag som redan finns leder till konkret förändring, säger Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna samt kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som ska leda arbetet på kansliet.

Uppdraget ligger under Socialdepartementet och Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Men arbetet ska även vara väl förankrat på andra departement och ske i nära samarbete med arbetsmarknadens parter.

– Ska vi verkligen få till förändring så krävs det att vi jobbar med lagstiftning och har ett bra samspel med arbetsmarknadens parter, säger Lars Stjernkvist.

Han tror att det finns flera skäl till att regeringen gett honom uppdraget att leda kansliet. Han har till exempel varit statlig samordnare i både flykting-, skol- och arbetsmarknadsfrågor.

– Jag tror att det har varit viktigt för regeringen att hitta en person som har kunskaper om villkoren inom både kommuner och staten och har hyfsade relationer med arbetsmarknadens parter. Jag har ju under senare år ägnat mig åt frågor som handlat om att föra dialog med näringsliv och fackliga organisationer, säger Lars Stjernkvist.

Måndagen var hans första arbetsdag på det nya kansliet. Än så länge är han ensam på där, men inom kort ska ytterligare två personer rekryteras. Redan den 31 maj 2022 ska kansliet delredovisa hur arbetet fortskrider till Regeringskansliet.

– Jag tycker att det är bra att regeringen sätter press på oss att komma igång snabbt. För jag inser ju att det här är verkligen en av våra stora ödesfrågor framöver. Jag kommer att ägna första tiden åt att verkligen sätta mig in hur det ser ut, säger Lars Stjernkvist.

Slutredovisningen av kansliets uppdrag ska ske den 31 augusti 2024.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Osäkra anställningar förkortar livet

ARBETSMARKNAD Forskning visar att den som har en osäker ...
2 maj, 2024

Debatt: Inför talangvisum och skattelättnad för före...

EU-VALET Kraftfulla åtgärder mot kompetensbristen k...
30 april, 2024

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024