6 september, 2021

Nytt kansli ska göra arbetslivet mer hållbart

Arbetsmarknad Regeringen inrättar ett kansli för hållbart arbetsliv. I veckan inleder de sitt tre år långa uppdrag med att identifiera behov och förslå åtgärder för ett längre och mer hållbart arbetsliv.

rosenbad

Regeringskansliet Rosenbad

Foto: Most Photos

Lars Stjernkvist

– Det ingår i en bredare strategi för att förbättra villkoren, se till så att människor orkar att jobba längre och är bättre rustade när man väl kommer in i arbetslivet. Kansliet ska föreslå åtgärder, men också se till så att de förslag som redan finns leder till konkret förändring, säger Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna samt kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som ska leda arbetet på kansliet.

Uppdraget ligger under Socialdepartementet och Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Men arbetet ska även vara väl förankrat på andra departement och ske i nära samarbete med arbetsmarknadens parter.

– Ska vi verkligen få till förändring så krävs det att vi jobbar med lagstiftning och har ett bra samspel med arbetsmarknadens parter, säger Lars Stjernkvist.

Han tror att det finns flera skäl till att regeringen gett honom uppdraget att leda kansliet. Han har till exempel varit statlig samordnare i både flykting-, skol- och arbetsmarknadsfrågor.

– Jag tror att det har varit viktigt för regeringen att hitta en person som har kunskaper om villkoren inom både kommuner och staten och har hyfsade relationer med arbetsmarknadens parter. Jag har ju under senare år ägnat mig åt frågor som handlat om att föra dialog med näringsliv och fackliga organisationer, säger Lars Stjernkvist.

Måndagen var hans första arbetsdag på det nya kansliet. Än så länge är han ensam på där, men inom kort ska ytterligare två personer rekryteras. Redan den 31 maj 2022 ska kansliet delredovisa hur arbetet fortskrider till Regeringskansliet.

– Jag tycker att det är bra att regeringen sätter press på oss att komma igång snabbt. För jag inser ju att det här är verkligen en av våra stora ödesfrågor framöver. Jag kommer att ägna första tiden åt att verkligen sätta mig in hur det ser ut, säger Lars Stjernkvist.

Slutredovisningen av kansliets uppdrag ska ske den 31 augusti 2024.

Stefan Karlsson

Läs även

Jobbet blir bara bättre med tiden

Forskning Arbetande 60-åringar blir i takt med stiga...
21 september, 2021

En av tre hade arbetsrelaterade besvär 2020

Arbetsmiljö Var tredje sysselsatt i Sverige hade hälso...
2 september, 2021

Volvo Cars tjänstemän tillbaka på kontoret

Arbetsmiljö Volvo Cars var tidigt ute med att ställa o...
25 augusti, 2021

Är det dags för kontorsjobbet att komma ut?

Forskning Under pandemin har många kontorsanställda ...
20 augusti, 2021