6 september, 2021

Nytt kansli ska göra arbetslivet mer hållbart

ARBETSMARKNAD Regeringen inrättar ett kansli för hållbart arbetsliv. I veckan inleder de sitt tre år långa uppdrag med att identifiera behov och förslå åtgärder för ett längre och mer hållbart arbetsliv.

rosenbad

Regeringskansliet Rosenbad

Foto: Most Photos

Lars Stjernkvist

– Det ingår i en bredare strategi för att förbättra villkoren, se till så att människor orkar att jobba längre och är bättre rustade när man väl kommer in i arbetslivet. Kansliet ska föreslå åtgärder, men också se till så att de förslag som redan finns leder till konkret förändring, säger Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna samt kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, som ska leda arbetet på kansliet.

Uppdraget ligger under Socialdepartementet och Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Men arbetet ska även vara väl förankrat på andra departement och ske i nära samarbete med arbetsmarknadens parter.

– Ska vi verkligen få till förändring så krävs det att vi jobbar med lagstiftning och har ett bra samspel med arbetsmarknadens parter, säger Lars Stjernkvist.

Han tror att det finns flera skäl till att regeringen gett honom uppdraget att leda kansliet. Han har till exempel varit statlig samordnare i både flykting-, skol- och arbetsmarknadsfrågor.

– Jag tror att det har varit viktigt för regeringen att hitta en person som har kunskaper om villkoren inom både kommuner och staten och har hyfsade relationer med arbetsmarknadens parter. Jag har ju under senare år ägnat mig åt frågor som handlat om att föra dialog med näringsliv och fackliga organisationer, säger Lars Stjernkvist.

Måndagen var hans första arbetsdag på det nya kansliet. Än så länge är han ensam på där, men inom kort ska ytterligare två personer rekryteras. Redan den 31 maj 2022 ska kansliet delredovisa hur arbetet fortskrider till Regeringskansliet.

– Jag tycker att det är bra att regeringen sätter press på oss att komma igång snabbt. För jag inser ju att det här är verkligen en av våra stora ödesfrågor framöver. Jag kommer att ägna första tiden åt att verkligen sätta mig in hur det ser ut, säger Lars Stjernkvist.

Slutredovisningen av kansliets uppdrag ska ske den 31 augusti 2024.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingen startar ett projekt för...
8 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga bes...
2 maj, 2023