6 september, 2016

Nu tar barnen plats

Trots att Sverige godkände barnkonventionen för över 25 år sedan får barn som har kontakt med myndigheter och kommuner fortfarande inte påverka beslut och åtgärder som rör dem. Nu ska det bli ändring på det. Regeringen vill göra barnkonventionen till lag och planerar för att kunskapslyft i hela landet. Häng med Akademikern till dem som redan satsar på barnen.

akademikern_1604_omslag_bada

This is the CAPTION for 56220

Sanna syeda, 20 år, vet hur socialtjänsten kan bli bättre på att hjälpa placerade barn. Sedan hon var 10 år har hon själv fått stöd av samhället och nu deltar hon i ett brukarråd som hjälper Sollentuna kommun att utveckla sin verksamhet. 

Att barn och unga verkligen får göra sin röst hörd i beslut och åtgärder som rör dem är ett av målen med regeringens förslag att göra barnkonventionen till lag 2018. 

Initiativet i Sollentuna är ett steg på vägen. Men det behövs fler. Även om Sverige var först i världen med att godkänna barnkonventionen får vi återkommande kritik från FN för att vi inte lyssnar tillräckligt på barn.

I höstens första nummer av Akademikern tar vi reda på hur det står till med barnperspektivet på landets myndigheter och kommuner.  För att barn ska få komma till tals och vara med och påverka räcker det inte med en lag, det behövs ett kunskapslyft. Det menar både regeringen och många som arbetar med att utbilda personal och stärka barnperspektivet i offentliga verksamheter. Det handlar om att tänka långsiktigt, att arbeta brett och på alla nivåer. De kommuner som gör rätt börjar med att utbilda politikerna och ser över styrdokumenten. Då tvingas man konkretisera vad barnkonventionen innebär och koppla den till verksamheten.

En stadsdel som har bestämt sig för att satsa är Angered i Göteborg. Där har socionomen Eva Looström i uppdrag att barnrättssäkra hela verksamheten till 2018. När barnkonventionen blir lag ska arbetet redan vara klart och alla som jobbar med barn ska veta vad som gäller och ha verktygen för att bemöta dem rätt. Vi hängde med när Eva Looström kickade igång arbetet. 

I detta nummer hittar du också läsning om vilka regler som gäller kring övertid. Personalvetaren Linda Syrén berättar om sitt arbete och vad som driver henne i karriären. Hon vill inte bli smälld på fingrarna utan få ta ansvar och utvecklas. På tre av landets högskolor och universitet börjar nyanlända samhällsvetare och socionomer på det första snabbspåret till jobb. Och så tar vi reda på hur du skaffar dig spets – i takt med att arbetslivet förändras allt snabbare blir det allt mer ditt eget ansvar att vidareutbilda dig.

Tidningen kommer i brevlådan i dag. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se.

Du kan också bläddra i tidningen här!

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Träffa oss i Almedalen!

ALMEDALEN Akademikern håller två panelsamtal i Almed...
5 juni, 2024

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024