10 mars, 2015

Nu satsar kommunerna på socialsekreterarna

Flera kommuner lönesatsar på socialsekreterare. I år sticker lönerna uppåt med flera tusenlappar på många håll i landet – något man hoppas ska göra det lättare att behålla och rekrytera erfarna socialsekreterare.

971523-child-saving-money

NULL

Västerås, Kristianstad, Linköping, Orust, Luleå och Österåker. Alla dessa kommuner har satsat extra på socialsekreterare, som får tusenlappar extra i lönepåslag i år.

– Det är nationell kris inom yrket, med hög personalomsättning och stora svårigheter att få tag på erfarna utredare. Den här typen av satsningar är nödvändiga, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

– Vissa kommuner har slagit på stora trumman och gått ut med pressmeddelanden om sina lönesatsningar, men det pågår mindre satsningar på många håll i landet.

Larmen om socialsekreterarnas arbetsvillkor har varit många på senare tid. Rättssäkerheten hotas när stressen blir för stor.

Akademikerförbundet SSR presenterade nyligen en undersökning där socialsekreterare som är medlemmar i förbundet fått svara på frågor om sin arbetssituation. Rapporten visade en vardag med hög arbetsbelastning och stor personalomsättning. Sju av tio socialsekreterare har funderat på att söka jobb utanför socialtjänsten någon gång de senaste två åren. Och just högre lön är det viktigaste för att socialsekreterarna inte ska lämna socialtjänsten, visade undersökningen.

– Lönen är en avgörande faktor, men förstås inte den enda, säger Markus Furuberg.

Socialsekreterarnas ingångslöner har legat på runt 23 000 kronor per månad, de senaste åren. Medianlönen har varit ungefär 29 000 kronor, medan de som tjänat bättre haft cirka 33 000 kronor. Men Markus Furuberg säger att nu händer det mycket med lönerna på kort tid.

– De som är nyutexaminerade får nu ofta 25 000–26 000 kronor i ingångslön. Och de högsta lönerna drar iväg, säger han.

Linköping är en av de kommuner som valt att satsa extra. Kommunstyrelsen har redan tidigare öronmärkt 15 miljoner för att öka bemanningen på socialkontoret. Nu satsar man ytterligare 6,5 miljoner kronor för att öka lönerna för socialsekreterare, biståndsbedömare och LSS-handläggare. Det här är ökningar utöver de generella löneökningar som görs. Personalchefen Sabina Bajraktarevic berättar att socialförvaltningen i Linköping har svårigheter att rekrytera och behålla personal med den kompetens som krävs för uppdraget, framför allt i vissa grupper. Hon hoppas att satsningen ska bli en bidragande åtgärd som kan ändra på det.

Personalstabilitet är en viktig förutsättning i arbetet mot klienterna och även för personalens arbetsmiljö.

– Lönesättningen utgår ifrån individuell prestation men i år har vi även sagt att erfarna socialsekreterare eller motsvarande med god individuell prestation särskilt ska uppmärksammas. I grunden är all personal som jobbar med myndighetsutövning prioriterad.

Den personal som arbetar med barnutredningar satsar man dessutom extra på, utöver grundfördelningen.

 – Dessa ärenden är ofta extra komplexa, ställer särskilt höga krav på lång erfarenhet samt stabilitet i grupperna, säger Sabina Bajraktarevic.

 

Barbro Janson Lundkvist

Akademikern

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

De vände utvecklingen – nu lockas ny personal till S...

Sis Efter många anmälningar och stora brister ...
22 november, 2023

Dubbla roller för HR

REPORTAGE HR måste ta till sig den nya tekniken, men...
20 november, 2023

Kräver förhandling med alla kommuner i Skåne – oro f...

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Facket befarar att både arbetsmiljön och s...
17 november, 2023

Sis-chefen: ”Lokalerna inte anpassade för vår verksa...

SIS Mer ändamålsenliga lokaler hade gett störr...
17 november, 2023