10 mars, 2015

Nu satsar kommunerna på socialsekreterarna

Flera kommuner lönesatsar på socialsekreterare. I år sticker lönerna uppåt med flera tusenlappar på många håll i landet – något man hoppas ska göra det lättare att behålla och rekrytera erfarna socialsekreterare.

971523-child-saving-money

NULL

Västerås, Kristianstad, Linköping, Orust, Luleå och Österåker. Alla dessa kommuner har satsat extra på socialsekreterare, som får tusenlappar extra i lönepåslag i år.

– Det är nationell kris inom yrket, med hög personalomsättning och stora svårigheter att få tag på erfarna utredare. Den här typen av satsningar är nödvändiga, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

– Vissa kommuner har slagit på stora trumman och gått ut med pressmeddelanden om sina lönesatsningar, men det pågår mindre satsningar på många håll i landet.

Larmen om socialsekreterarnas arbetsvillkor har varit många på senare tid. Rättssäkerheten hotas när stressen blir för stor.

Akademikerförbundet SSR presenterade nyligen en undersökning där socialsekreterare som är medlemmar i förbundet fått svara på frågor om sin arbetssituation. Rapporten visade en vardag med hög arbetsbelastning och stor personalomsättning. Sju av tio socialsekreterare har funderat på att söka jobb utanför socialtjänsten någon gång de senaste två åren. Och just högre lön är det viktigaste för att socialsekreterarna inte ska lämna socialtjänsten, visade undersökningen.

– Lönen är en avgörande faktor, men förstås inte den enda, säger Markus Furuberg.

Socialsekreterarnas ingångslöner har legat på runt 23 000 kronor per månad, de senaste åren. Medianlönen har varit ungefär 29 000 kronor, medan de som tjänat bättre haft cirka 33 000 kronor. Men Markus Furuberg säger att nu händer det mycket med lönerna på kort tid.

– De som är nyutexaminerade får nu ofta 25 000–26 000 kronor i ingångslön. Och de högsta lönerna drar iväg, säger han.

Linköping är en av de kommuner som valt att satsa extra. Kommunstyrelsen har redan tidigare öronmärkt 15 miljoner för att öka bemanningen på socialkontoret. Nu satsar man ytterligare 6,5 miljoner kronor för att öka lönerna för socialsekreterare, biståndsbedömare och LSS-handläggare. Det här är ökningar utöver de generella löneökningar som görs. Personalchefen Sabina Bajraktarevic berättar att socialförvaltningen i Linköping har svårigheter att rekrytera och behålla personal med den kompetens som krävs för uppdraget, framför allt i vissa grupper. Hon hoppas att satsningen ska bli en bidragande åtgärd som kan ändra på det.

Personalstabilitet är en viktig förutsättning i arbetet mot klienterna och även för personalens arbetsmiljö.

– Lönesättningen utgår ifrån individuell prestation men i år har vi även sagt att erfarna socialsekreterare eller motsvarande med god individuell prestation särskilt ska uppmärksammas. I grunden är all personal som jobbar med myndighetsutövning prioriterad.

Den personal som arbetar med barnutredningar satsar man dessutom extra på, utöver grundfördelningen.

 – Dessa ärenden är ofta extra komplexa, ställer särskilt höga krav på lång erfarenhet samt stabilitet i grupperna, säger Sabina Bajraktarevic.

 

Barbro Janson Lundkvist

Akademikern

Senaste nytt

Vi ses i Visby!

ALMEDALEN Akademikern håller i två panelsamtal där p...
8 juni, 2023

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023


Läs även

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA I lågkonjunktur ökar den psykiska ohälsan,...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023