10 mars, 2015

Nu satsar kommunerna på socialsekreterarna

Flera kommuner lönesatsar på socialsekreterare. I år sticker lönerna uppåt med flera tusenlappar på många håll i landet – något man hoppas ska göra det lättare att behålla och rekrytera erfarna socialsekreterare.

971523-child-saving-money

NULL

Västerås, Kristianstad, Linköping, Orust, Luleå och Österåker. Alla dessa kommuner har satsat extra på socialsekreterare, som får tusenlappar extra i lönepåslag i år.

– Det är nationell kris inom yrket, med hög personalomsättning och stora svårigheter att få tag på erfarna utredare. Den här typen av satsningar är nödvändiga, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

– Vissa kommuner har slagit på stora trumman och gått ut med pressmeddelanden om sina lönesatsningar, men det pågår mindre satsningar på många håll i landet.

Larmen om socialsekreterarnas arbetsvillkor har varit många på senare tid. Rättssäkerheten hotas när stressen blir för stor.

Akademikerförbundet SSR presenterade nyligen en undersökning där socialsekreterare som är medlemmar i förbundet fått svara på frågor om sin arbetssituation. Rapporten visade en vardag med hög arbetsbelastning och stor personalomsättning. Sju av tio socialsekreterare har funderat på att söka jobb utanför socialtjänsten någon gång de senaste två åren. Och just högre lön är det viktigaste för att socialsekreterarna inte ska lämna socialtjänsten, visade undersökningen.

– Lönen är en avgörande faktor, men förstås inte den enda, säger Markus Furuberg.

Socialsekreterarnas ingångslöner har legat på runt 23 000 kronor per månad, de senaste åren. Medianlönen har varit ungefär 29 000 kronor, medan de som tjänat bättre haft cirka 33 000 kronor. Men Markus Furuberg säger att nu händer det mycket med lönerna på kort tid.

– De som är nyutexaminerade får nu ofta 25 000–26 000 kronor i ingångslön. Och de högsta lönerna drar iväg, säger han.

Linköping är en av de kommuner som valt att satsa extra. Kommunstyrelsen har redan tidigare öronmärkt 15 miljoner för att öka bemanningen på socialkontoret. Nu satsar man ytterligare 6,5 miljoner kronor för att öka lönerna för socialsekreterare, biståndsbedömare och LSS-handläggare. Det här är ökningar utöver de generella löneökningar som görs. Personalchefen Sabina Bajraktarevic berättar att socialförvaltningen i Linköping har svårigheter att rekrytera och behålla personal med den kompetens som krävs för uppdraget, framför allt i vissa grupper. Hon hoppas att satsningen ska bli en bidragande åtgärd som kan ändra på det.

Personalstabilitet är en viktig förutsättning i arbetet mot klienterna och även för personalens arbetsmiljö.

– Lönesättningen utgår ifrån individuell prestation men i år har vi även sagt att erfarna socialsekreterare eller motsvarande med god individuell prestation särskilt ska uppmärksammas. I grunden är all personal som jobbar med myndighetsutövning prioriterad.

Den personal som arbetar med barnutredningar satsar man dessutom extra på, utöver grundfördelningen.

 – Dessa ärenden är ofta extra komplexa, ställer särskilt höga krav på lång erfarenhet samt stabilitet i grupperna, säger Sabina Bajraktarevic.

 

Barbro Janson Lundkvist

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024


Läs även

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024