• 26 februari, 2016

    Mindre trassel ska lyfta ideella sektorn

    Det ideella engagemanget ska fångas upp och förutsättningarna för organisationer i det civila samhället att göra sitt jobb ska bli bättre. Det föreslår regeringens utredare.

    3577008-whippet

    Foto: Mostphotos

    Utredningens uppdrag var att stärka det civila samhället och underlätta för organisationer att bedriva sin verksamhet. I dag saknas förståelse för civilsamhällets särskilda villkor och hur de skiljer sig från näringslivet, enligt ideella organisationer. De upplever också en projekttrötthet och att det finns ett gap mellan politiken och den verklighet de arbetar i.

    Under hösten och vintern har civilsamhället gjort enorma insatser i vårt land, konstaterar regeringens särskilde utredare, Dan Ericsson.

    – Det visar på civilsamhällets kraft och att det finns människor och organisationer som är beredda att göra en insats. Målet med förslagen är att vi ska få en bättre utväxling av de ideella insatser som görs, sade han.

    Men betänkandet erbjuder ingen quick-fix, utan en bred palett av åtgärder och ett långsiktigt och strukturerat arbete. Bland förslagen finns till exempel kompetenshöjande insatser för statliga myndigheter och att när man inför nya regler så ska konsekvenserna för civilsamhället utredas.

    Utredningen föreslår att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor får i uppdrag att ta fram en webbaserad guide som ska underlätta organisationernas kontakter med myndigheter. Dessutom rekommenderas kommuner att inrätta en lotsfunktion på kommunal nivå för att kunna ge bättre information och stöd.

    – Förenklingsarbetet bör också följas upp på ett sätt som motsvarar hur man arbetar med näringslivet, säger Dan Ericsson.

    Göran Pettersson är generalsekreterare på paraplyorganisationen Forum – Idéburna organisationer med social inriktning.

    – Det är en bra genomgång av civilsamhällets förutsättningar, men är väl inte någon kioskvältare direkt, om man får uttrycka det så, säger han.

    Göran Petterson menar att utredningen visserligen innehåller en hel del bra förslag, som att erfarenhet från civilsamhällets organisationer ska ses som en merit vid rekrytering av nya generaldirektörer och att man lyft fram idéburet offentligt partnerskap, IOP, som en möjlighet. Det innebär att kommunen under vissa förutsättningar kan göra en överenskommelse med en idéburen organisation om ett uppdrag, utan att göra en upphandling.

    Däremot saknar han mer konkreta åtgärdsförslag kring finansieringen av civilsamhällets organisationer. Framför allt hade han hoppats att fördelningen av pengar, framför allt via Allmänna arvsfonden, skulle tas upp i högre utsträckning. Och han hade gärna sett mer kraftfulla förslag för att åtgärda bristen på kunskap om civilsamhällets förutsättningar.

    – Om departement och myndigheter läste och förstod vad som stod i utredningen skulle många problem vara undanröjda. Så kommer det inte att bli. Men jag är ändå hoppfull att det ska bli bättre på några års sikt, säger han. 

    Nu ska förslaget ut på remiss till berörda organisationer, som får säga sitt. 

    Text: Annika Larsson Sjöberg

    Akademikern

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    EKONOMI

    Stort utanförskap i 180 bostadsområden

    180 bostadsområden i 66 kommuner bedöms ha stor prob...

    10 januari, 2025

    ARBETSFÖRMEDLING

    Kravet: Fristående arbetsförmedlare måste ...

    Rusta och matcha visade sig kosta mer än Arbetsförme...

    9 januari, 2025

    LAGSTIFTNING

    Nya lagar och regler 2025

    Sänkt inkomstskatt, enklare arbetsmiljöregler och va...

    7 januari, 2025

    Läs även

    SEMESTER

    Rekordåret 2025 – här är alla röda dagar

    2024 var bra – men 2025 blir ett rekordår när det ko...

    2 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024