• 23 augusti, 2019

    Många frågor om legitimationsansökan

    Många kuratorer inom hälso- och sjukvården hör av sig till Akademikerförbundet SSR för att få vägledning i sin legitimationsansökan. Det berättar Josefine Johansson, strateg på förbundet. – Socialstyrelsen behöver bli tydligare, säger hon.

    josefine_press_portratt

    Foto: Akademikerförbundet SSR

    Från den första juli i år är det möjligt för kuratorer inom hälso- och sjukvården att ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Som Akademikern tidigare har rapporterat är det hittills omkring 626 kuratorer som har skickat in sin ansökan om legitimation och av dem är det ungefär 126 personer som har fått sin legitimation.

    Josefine Johansson, strateg på Akademikerförbundet SSR, tycker att beskedet är positivt. 

    – Med tanke på att det har varit semestertider tycker jag att det är bra att så många ändå har skickat in sin ansökan. Det tar ju tid att få alla dokument från sin arbetsgivare och jag har full förståelse för att många ännu inte har hunnit med detta, säger hon. 

    Josefine Johansson tillägger att det finns ungefär 4500 kuratorer i hälso- och sjukvården och att en stor grupp ännu inte kan ansöka om legitimation eftersom det krävs fem års arbetslivserfarenhet. Vidare säger hon att många medlemmar hör av sig till Akademikerförbundet SSR med frågor gällande ansökningsprocessen. 

    – Redan under våren fick vi in många frågor, men även nu. Främst är det frågor som rör tjänstgöringstid och kurativa arbetsuppgifter där det har funnits en del oklarheter kring hur detta ska formuleras och vidimeras, säger hon. 

    Josefine Johansson ger som exempel att det har varit en del oklarheter kring tjänstgöringstiden för de hälso- och sjukvårdskuratorer som har en relevant vidareutbildning och som av den anledningen endast behöver två års tjänstgöring för att kunna ansöka om sin legitimation. 

    – I vår dialog med Socialstyrelsen har vi gjort tolkningen att det är den sammanlagda tjänstgöringstiden som räknas. Men en av våra medlemmar fick beskedet att hon var tvungen att vänta två år efter sin magisterexamen för att kunna ansöka om legitimation. Min tolkning är att Socialstyrelsen behöver tydliggöra hur de ser på detta, säger hon.

    Josefine Johansson berättar att Akademikerförbundet SSR nu ser över om de kan göra informationen tydligare på sin hemsida för att kunna vägleda sina medlemmar så bra som möjligt. 

    – Socialstyrelsen är den myndighet som är ansvarig för att ge rätt information. Men vi vill såklart göra vårt bästa för att underlätta för våra medlemmar, säger hon. 

    Malin Letser

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    ”Hot att ta sitt eget liv om man int...

    Handläggarna för ekonomiskt bistånd i Göteborgs stad...

    9 december, 2024

    NYHET

    Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan m...

    Arbetsmiljöverket har efter våldsdådet mot en social...

    5 december, 2024

    LEDARE

    Med olika bilder av verkligheten

    De växande ekonomiska klyftorna för med sig risker, ...

    3 december, 2024

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    Läs även

    HÅLLBARHET

    Nytt nätverk ska sätta klimatet på agendan

    Klimatet är en facklig fråga – men hur gör man för a...

    18 november, 2024
    AKTUELLT

    Misstänkt mordförsök på socialkontor

    En person har skadats i vad polisen rubricerar som mordförsök. Händ...

    29 oktober, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Över hälften av personalvetarna upplever j...

    Majoriteten personalvetare vittnar om hög arbetsbela...

    29 oktober, 2024

    FÖRBUNDET

    Han blir ny biträdande förbundsdirektör

    Markus Furuberg har utsetts till ny biträdande förbu...

    25 oktober, 2024