”Kommunledningen borde klargjort vad som gäller”

ARBETSMILJÖ På fredag ska Akademikerförbundet SSR förhandla med Staffanstorps kommunledning, trots att kommunstyrelsen ändrat sig och hävt kvotflyktingsstoppet.

Staffanstorps kommun och Mikael Smeds Foto Staffanstorps kommun, Akademikerförbundet SSR

Mikael Smeds, Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist ska delta vid förhandlingsmötet med Staffanstorps kommunledning på fredag.

Foto: Staffanstorps kommun, Akademikerförbundet SSR

– Det påverkar inte vårt möte. Vår förhandling handlar om att kommunstyrelsen uppenbart har fattat ett beslut som står i strid med gällande lagstiftning. Här borde kommunledningen tidigt ha klargjort för de anställda tjänstemännen hur de ska hantera konflikten som uppstår mellan olika instruktioner, den ena från politikerna och den andra från lagstiftningen, och vilka regler som ska gälla, säger Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist Mikael Smeds som ska medverka på fredagens möte.

Det var den 23 mars som Staffanstorps kommunstyrelse fattade beslut om ett omedelbart stopp för mottagande av kvotflyktingar för att istället prioritera de som flyr från krigets Ukraina. Beslutet ställde anställda på kommunen inför ett dilemma – att antingen lyda arbetsgivaren eller att bryta mot lagstiftningen som säger att kommuner är skyldiga att ta emot kvotflyktingar som anvisats till dem.

I mitten av maj fick beslutet konsekvensen att ingen tjänsteman från Staffanstorp dök upp på Malmö Airport för att ta emot en kvotflyktingfamilj med två vuxna och två barn som anvisats till kommunen. Situationen löstes den gången genom att kvotflyktingarna togs emot av en annan skånsk kommun.

I måndags meddelade Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, att beslutet om kvotflyktingsstopp upphävs. Motivering var att stoppet inte längre var nödvändigt då Migrationsverket skruvat ned prognosen för antalet ukrainare som väntas komma till Sverige.

–  Det finns ingen konkret fara från och med i måndags och framåt för att anställda ska fatta beslut som står i strid med lagen eller kommunstyrelsens beslut, säger Mikael Smeds.

På fredag möts Akademikerförbundet SSR:s förhandlingsdelegation och Staffanstorps kommundirektör, HR- och förvaltningschef för att diskutera konsekvenserna av beslutet för de chefer och tjänstemän på kommunen som är medlemmar i förbundet.

Läs mer >> ”Oacceptabelt att uppmana tjänstemän till lagtrots”

Stefan Karlsson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Stöd när AI ska införas på jobbet – ny skrift tipsar...

ARTIFICIELL INTELLIGENS Vad bör du som fackligt engagerad tänka på...
3 oktober, 2023

”Jag ser AI som ett arbetsredskap”

AI Socialtjänsten i Linköping vill ta hjälp a...
3 oktober, 2023

Krönika: "AI kommer att förändra våra jobb"

AI Tillsätt en algoritmombudsman och ett rege...
2 oktober, 2023

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023


Läs även

5 tips: Så bör du förhålla dig till AI i arbetslivet

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kommer att påverka i stort sett alla jo...
26 september, 2023

AI förändrar arbetslivet i grunden

ARTIFICIELL INTELLIGENS AI kan underlätta jobbet för många. Men va...
26 september, 2023

Välkommen satsning på socialtjänsten i utmanande tid...

BUDGET Satsningarna på välfärden i regeringens bu...
21 september, 2023

Miljardsatsning inför ny socialtjänstlag

BUDGET För att reformen ska vara möjlig vill rege...
15 september, 2023