9 mars, 2023

Integrationsprojektet låste upp jobbet

ARBETSMARKNAD Integrationsprojektet Klara, Färdiga, Kvinna startades för att hjälpa utrikesfödda kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden. Eda Yadigar Şimşek, 27, från Turkiet är en av dem som fått jobb tack vare projektet.

Klara, Färdiga, Kvinna är ett integrations- och jämställdhetsprojekt som ska stötta utrikes födda kvinnor i att hitta arbete eller utbildning i Sverige.

Klara, Färdiga, Kvinna är ett integrations- och jämställdhetsprojekt som ska stötta utrikes födda kvinnor i att hitta arbete eller utbildning i Sverige. Foto: Getty

Bakom Klara, Färdiga, Kvinna står den ideella organisationen Nya Kompisbyrån. Projektet startades hösten 2021 i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Sundsvall och syftar till att utrikes födda kvinnor som står långt utanför arbetsmarknaden ska få möjlighet att utöka sina nätverk och närma sig jobb eller studier genom en arbetsmarknadsinriktad utbildning.

En av dem som avslutat sin utbildning inom projektet är Eda Yadigar Şimşek som bor i Sundsvall. Hon kommer från Turkiet och har varit i Sverige i ett år och fyra månader. Integrationsprojektet öppnade upp många dörrar för henne, berättar hon.

– Jag bodde i Sverige i ett halvår för fyra år sedan när jag pluggade på Mittuniversitetet. Där träffade jag min sambo. Jag åkte tillbaka till Turkiet för att fortsätta mina studier till förskollärare, och när jag återvände till Sverige var det för att bosätta mig här. Jag började plugga svenska på SFI, och det var där jag fick höra om projektet. Jag ansökte direkt, och har verkligen fått superbra hjälp.

Eda lockades av att få hjälp och stöd att söka jobb och att vidga sitt nätverk. Men också att utbyta erfarenheter med andra kvinnor. Hon fick snabbt jobb på en förskola tack vare kontakter hos en av projektdeltagarna.

– I projektet träffade vi så kallade ”jobbkompisar”, sex kvinnor som jobbade inom olika områden. En av dessa var en pensionerad förskollärare som hjälpte mig att komma vidare i mitt jobbsökande. Hon kände en rektor på en förskola, och ordnade så att jag kunde få ett möte med den personen. Tack vare henne jobbar jag idag som förskollärare här i Sundsvall.

Förutom jobbkompisarna fick Eda en mentor som hon träffade regelbundet under ett halvårs tid. Fastän hon tidigt i projektet fick jobb var det ändå nyttigt att ha någon att bolla jobbfrågor med, berättar hon.

– Min mentor var en kvinna som jobbade på Arbetsförmedlingen. Vi träffades och fikade med jämna mellanrum och hade det jättetrevligt. Det var guld värt att få prata med någon som hade stenkoll på arbetsmarknaden och som jag kunde ställa alla mina frågor till.

Vad var det bästa med projektet? 

– Att bygga nätverk och träffa utlandsfödda kvinnor i samma situation som mig, men också alla fantastiska jobbkompisar och mentorer. Dessutom var det ett bra tillfälle att träna min svenska. Största insikten är verkligen hur viktigt det är med nätverk när man ska söka jobb i Sverige – det hade jag ingen aning om. I Turkiet är det inte så, har man en utbildning på högre nivå är man garanterad jobb.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024

Välkomnar före detta kriminella

REPORTAGE Att erbjuda jobb även till personer med st...
1 februari, 2024

”Avgörande att leta bredare”

LEDARE Att personer som står långt från arbetsmar...
30 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024