9 mars, 2023

Integrationsprojektet låste upp jobbet

ARBETSMARKNAD Integrationsprojektet Klara, Färdiga, Kvinna startades för att hjälpa utrikesfödda kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden. Eda Yadigar Şimşek, 27, från Turkiet är en av dem som fått jobb tack vare projektet.

Klara, Färdiga, Kvinna är ett integrations- och jämställdhetsprojekt som ska stötta utrikes födda kvinnor i att hitta arbete eller utbildning i Sverige.

Klara, Färdiga, Kvinna är ett integrations- och jämställdhetsprojekt som ska stötta utrikes födda kvinnor i att hitta arbete eller utbildning i Sverige. Foto: Getty

Bakom Klara, Färdiga, Kvinna står den ideella organisationen Nya Kompisbyrån. Projektet startades hösten 2021 i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Sundsvall och syftar till att utrikes födda kvinnor som står långt utanför arbetsmarknaden ska få möjlighet att utöka sina nätverk och närma sig jobb eller studier genom en arbetsmarknadsinriktad utbildning.

En av dem som avslutat sin utbildning inom projektet är Eda Yadigar Şimşek som bor i Sundsvall. Hon kommer från Turkiet och har varit i Sverige i ett år och fyra månader. Integrationsprojektet öppnade upp många dörrar för henne, berättar hon.

– Jag bodde i Sverige i ett halvår för fyra år sedan när jag pluggade på Mittuniversitetet. Där träffade jag min sambo. Jag åkte tillbaka till Turkiet för att fortsätta mina studier till förskollärare, och när jag återvände till Sverige var det för att bosätta mig här. Jag började plugga svenska på SFI, och det var där jag fick höra om projektet. Jag ansökte direkt, och har verkligen fått superbra hjälp.

Eda lockades av att få hjälp och stöd att söka jobb och att vidga sitt nätverk. Men också att utbyta erfarenheter med andra kvinnor. Hon fick snabbt jobb på en förskola tack vare kontakter hos en av projektdeltagarna.

– I projektet träffade vi så kallade ”jobbkompisar”, sex kvinnor som jobbade inom olika områden. En av dessa var en pensionerad förskollärare som hjälpte mig att komma vidare i mitt jobbsökande. Hon kände en rektor på en förskola, och ordnade så att jag kunde få ett möte med den personen. Tack vare henne jobbar jag idag som förskollärare här i Sundsvall.

Förutom jobbkompisarna fick Eda en mentor som hon träffade regelbundet under ett halvårs tid. Fastän hon tidigt i projektet fick jobb var det ändå nyttigt att ha någon att bolla jobbfrågor med, berättar hon.

– Min mentor var en kvinna som jobbade på Arbetsförmedlingen. Vi träffades och fikade med jämna mellanrum och hade det jättetrevligt. Det var guld värt att få prata med någon som hade stenkoll på arbetsmarknaden och som jag kunde ställa alla mina frågor till.

Vad var det bästa med projektet? 

– Att bygga nätverk och träffa utlandsfödda kvinnor i samma situation som mig, men också alla fantastiska jobbkompisar och mentorer. Dessutom var det ett bra tillfälle att träna min svenska. Största insikten är verkligen hur viktigt det är med nätverk när man ska söka jobb i Sverige – det hade jag ingen aning om. I Turkiet är det inte så, har man en utbildning på högre nivå är man garanterad jobb.

Therese Johansson

Senaste nytt

Forskaren: ”Fackförbunden avgörande för en rättvis k...

HÅLLBARHET För att mobilisera klimatarbetet bjuds led...
27 mars, 2023

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Inkomst och utbildning påverkar livslängden

FOLKHÄLSA Höginkomsttagare lever nästan sju år längr...
22 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023


Läs även

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023

Tuff framtid för samhälls- och beteendevetare

ARBETSMARKNAD Dyster prognos för samhällsvetare, beteend...
17 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

Förbundets krav i avtalsrörelsen: 4,4 procents löneö...

AVTAL Nu växlas arbetet upp i avtalsförhandlinga...
14 mars, 2023