28 april, 2016

Idéburen välfärd lockar personal

Den idéburna välfärdssektorn växer i Sverige. Nu ska forskare ta reda på vad de icke vinst-drivande verksamheterna har för styrkor och utmaningar.

bild_livendo_2_w

Hästen Hera och stallchefen Magdalena Duczko på Livendo HVB jobbar i en verksamhet som drivs utan vinstintresse. Foto: Livendo

Inhyst i en hästgård i Alunda utanför Uppsala finns HVB-hemmet Livendo. Det riktar sig till unga tjejer med självskadebeteende och drivs utan vinstintresse.

– Vi som har grundat Livendo bottnar i en värdegrund där man sätter sociala mål framför ekonomiska, säger Sara Lahti, verksamhetschef.

Hon menar att det finns stora möjligheter med den idéburna formen.

– Den har gjort oss till en väldigt attraktiv arbetsplats. Att återinvestera i verksamheten innebär att man kan få sätta personal i utbildning, att vara kreativ och innovativ, i stället för att göra besparingar.

Hon har inte upplevt några finansiella problem som hänger ihop med bristen på vinstintresse. Det är annars en erfarenhet i den idéburna välfärdssektorn. Enligt Karin Svedberg, sakkunnig på Famna, en paraplyorganisation för 54 idéburna vård- och omsorgsorganisationer, behövs det nya former för kapitalförsörjning i non profit-verksamheter.

– Jag vet många fall där våra medlemmar har haft svårt att prata med konventionella finansinstitut, som banker. En bankman som inte har så bra koll på idéburen sektor kanske inte förstår att en verksamhet som inte tar ut vinst kan vara minst lika trovärdig som andra företag när det kommer till att betala tillbaka lån.

För att undersöka mer i detalj hur stora problemen är när det gäller finansiering, tillväxt och nystart har Famna tillsammans med arbetsgivarorganisationen KFO initierat ett forskningsprojekt, som nu bedrivs av det till Stockholms universitet och Handelshögskolan knutna forskningscentrumet Score. Förutom intervjuer så har en enkät utgått till medlemmarna av den idéburna sektorns verksamheter med frågor kring de ekonomiska villkoren.

Mats Jutterström, som är en av dem som leder projektet, vill inte uttala sig om den större bilden, eftersom alla enkätsvar inte kommit in och analysen inte är gjord.

– Men jag kan säga en sak: Många upplever problem med den offentliga upphandlingen. Den är väldigt prisfokuserad, och det gynnar inte alla gånger ideell sektor som är mer av kvalitetsproducenter. Offentlig sektor är en väldigt stor köpare och ideell sektor säljare. Där blir det inte helt enkelt.

Rapporten kommer att vara färdig i juni, då den ska utgöra underlag för den statliga Välfärdsutredningen. Famna hoppas att den kan hjälpa till att sätta ljuset på den idéburna sektorn.

– En bakgrund till studien är att debatten om produktionen av välfärd nästan uteslutande handlar om den offentlig sektorn och de privata företagen, medan ideell sektor i regel inte förekommer alls i det offentliga samtalet, säger Mats Jutterström.

Att det trots allt finns ett intresse för den idéburna formen kan Sara Lahti på Livendo vittna om.

– Det är många yrkesverksamma personer inom socialt arbete som hör av sig till oss, som skulle vilja göra samma sak och som undrar hur det går till. Man blir glad i själen av att höra det. Jag hoppas att vi kan skapa ringar på vattnet.

Text: Tim Andersson

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Larmet inifrån Arbetsförmedlingen: ”It-miljön skapar...

ARBETSMILJÖ Skyddsombuden har anmält brister i den dig...
26 april, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024


Läs även

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024