– Ovaccinerade betraktas ofta som ett slags fiende i den allmänna opinionen. Det är helt bakvänt ur arbetsmiljölagens perspektiv, säger Mikael Smeds som är chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.
Arbetsgivare har en skyldighet att säkerställa en god arbetsmiljö. De ska bedöma och förebygga risker i arbetet och därmed också se till så att ovaccinerade medarbetare inte exponeras för smitta. Ibland kan det leda till att de fråntas arbetsuppgifter, berättar Mikael Smeds.
– I vissa situationer kan arbetsgivare inte vidta andra skyddsåtgärder än just omplacering. Det handlar inte om en sanktion eller en bestraffning, säger han.
Arbetsgivare har inte rätt att registrera om en medarbetare är vaccinerad eller ej, eftersom det klassas som en känslig personuppgift och faller under Dataskyddsförordningen GDPR. Men de får ställa frågan. Medarbetare behöver dock inte besvara den.
Mikael Smeds tycker att det är viktigt att chef och medarbetare kan ha ett förtroendefullt samtal om detta, utan förutfattade meningar.
– Alla är inte konspiratoriska vaccinvägrare. Det kan finnas religiösa skäl, sjukdomar eller andra anledningar till att man inte tar vaccinet, säger Mikael Smeds.
Arbetsgivare kan inte heller kräva att medarbetare vaccinerar sig. De kan dock informera om Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmana anställda att följa dem. I alla fall så länge informationen hålls neutral och inte riktar sig till en speciell grupp, så att den bryter mot diskrimineringslagstiftningen.
– Då undviker arbetsgivaren ett problem, men kliver ner i ett annat, säger Mikael Smeds.
Läs mer >> Så hanterar statliga myndigheter ovaccinerade
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.